Hürriyet Gazetesi'nden Eray Görgülü'nün haberine göre, tesis yetkilileri, Hürriyet'in sorularını yanıtlamadı. Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Bakan Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla soruşturma başlatıldığı belirtilirken hayvanların itlaf edildiği, kesimhanenin de karantinaya alındığı açıklandı. Gölbaşı İlçe Tarım Müdürlüğü yetkilileri de, Ahiboz ve Günalan'da diğer hayvanların aşılama ve kontrol işlemlerinin başladığını, tüm işlemlerin en geç iki gün içerisinde bitirileceğini söylediler.

BESİCİ MAĞDUR EDİLMESİN

TBMM Başkanvekili ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de şarbon tespit edilen bölgede incelemelerde bulundu. Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgehan'dan, Günalan ve Ahiboz'daki şarbon hastalığı ile ilgili bilgi alan Gök, “Bu bölgedeki yerli hayvan besicilerimizin mağdur edilmeden bu sorunun bir an önce gündemimizden çıkartılması gerekiyor. Ben konuyu yakından takip ediyorum" dedi.

İNFİALLE GEREK YOK

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Talat Gözet ise Türkiye'de veterinerlik teşkilatının hastalıklarla mücadelede yetersiz olduğunu savundu. Hastalığın hayvanlara büyük bir ihtimalle geldikten sonra bulundukları alanda bulaşmış olabileceğini düşündüklerini belirten Gözet, şunları söyledi:“İthalatı yoğun yapan ülkemizde her tür hastalık var. Bir tek deli dana yok. Bu tür durumlarda veterinerlerimizin inisiyatif alarak, hastalıklarla mücadelede daha hızlı davranması lazım. Ancak, söz konusu bölgeye giderken araç almaları bile sıkıntı. Bürokrasiye takılıyor. Yine de Gölbaşı'ndaki olayla ilgili panik olmaya gerek yok. O bölgeden şu an itibariyle hayvan ve hayvansal ürün çıkışı yasak zaten. İnfiale gerek yok."

TARIMDAN HABER