Şap hastalığının tamamen ortadan kaldırılması çalışmaları kapsamında düzenlenen ve beş gün süren “Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi” eğitimi, İzmir'in Menemen ilçesinde bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde (UTAEM) yapıldı.

ÖNCE TEORİK EĞİTİM

Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Ayşe Şener Denizli'nin açılışını yaptığı eğitimde, Bakanlık ve Şap Enstitüsünde görevli konunun uzmanı personel tarafından sunumlar gerçekleştirildi.

“Tam Zamanlı Saha Tatbikatı ve Salgın Yönetimi” konulu eğitimde olası bir şap salgınının etkin bir şekilde nasıl kontrol edileceği ve hastalığın nasıl yok edileceği ile salgın sırasında ve sonrasında uygulanacak prosedürleri içeren Acil Eylem Planı hakkında ilgili personel bilgilendirildi ve planın uygulama aşamaları anlatıldı.

UYGULAMALI SAHA TATBİKATI

Teorik eğitimlerin ardından İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personel ile Ankara, İzmir, Manisa, Kütahya, Malatya, Zonguldak, Isparta, Eskişehir, Muğla, Edirne, Antalya, Ordu, Hatay, Uşak, Amasya, Şanlıurfa, Burdur, Afyon ve Sivas İllerinden görevli 92 Resmi Veteriner Hekimin katılımıyla kapsamlı bir tatbikat da gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen tatbikat sayesinde olası Şap hastalığı salgınında ortaya çıkabilecek muhtemel sorunlar ve bunlarla ilgili çözüm yolları uygulamalı olarak gösterildi ve en hızlı şekilde hastalık teşhisinden başlayarak, yayılmasının önüne geçilmesi ve tedavisi için izlenecek prosedürler hakkında da bilgiler verildi.

ŞAP HASTALIĞI, 2020 YILINDA TAMAMEN ORTADAN KALKACAK

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Şap Hastalığından Arilik Genelgesi” kapsamında, 2020 yılına kadar ülkemizde şap hastalığının tamamen ortadan kaldırılması hedefleniyor. Çalışmalar sonucunda 2020 yılında Trakya Bölgesinin “Aşısız Arilik”, Batı Anadolu Bölgesinin ise “Aşılı Arilik” statüsü kazanması planlanıyor.

TARIMDANHABER