Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Trakya'dan sonra Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgesinin de şap hastalığından ari hale getirilmesi için harekete geçti. Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hacı Dursun Yıldız, Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Devrim Toraman, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Naci Eser ve Süt Üreticileri Birlik Başkanı Hayati Keskin de katıldığı toplantıya katıldı.

Ayrıca konu ile ilgili Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre: “Ülkemizde Şap hastalığının, büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli ekonomik kayıplara neden olan en önemli hastalık olduğu belirtilen toplantıda, hastalığın kontrol ve eradikasyonuna imkan sağlayacak çeşitli tedbir ve uygulamalar hakkında paydaşlar bilgilendirildi. Bakanlığın yeni hazırladığı eylem planına göre, Trakya bölgesinin 2018 yılında "aşısız hastalıktan ari bölge" statüsüne, Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgesinin ise 2019 yılında "aşılı hastalıktan ari bölge" statüsüne kavuşturulması, 2023 yılına kadar da diğer tüm bölgelerde aşılı arilik statüsünün elde edilmesi amaçlanıyor" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı:

“2017 yılından itibaren Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgesinin Şap Hastalığından Korunmuş Bölge olarak ilan edileceği ve tanımlanan bölgeye Bakanlıkça açıklanan kurallar dışında sevk edilen hayvanların tazminatsız olarak doğrudan kesime sevk edileceği, tanımlanan bölgeye, bölge dışından yapılacak duyarlı hayvan sevklerinin, Bakanlıkça belirlenen "19 yol kontrol noktalarından uygun olanlardan birinde" kontrol edileceği ifade edildi. Trakya'dan sonra Batı Karadeniz, Güney Marmara ve Ege bölgesinin de şap hastalığından korunması için alınan önlemleri desteklemek amacı ile bu alanda 2018 yılından sonra şap hastalığına yakalanmış hayvanlar tazminatlı olarak kesime sevk edilmesi kararı alınacak. Ariliği hedeflenen bölgede bulunan ve şap hastalığına karşı ilk defa aşılanan hayvanların bağışıklığını güçlendirmek için 1 ay sonra yeniden aşılanmaları sağlanacak."