Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre çok cüz'i miktarda yapılan saman ithalatının abartılarak kamuoyunun yanıltıldığı belirtiliyor. Elde edilen bilgilerde şunlara yer veriliyor:

YILLIK SAMAN İHTİYACI 10 MİLYON TON

Son günlerde gerek yazılı basında gerekse görsel basında sap - saman ithal edildiğinden bahsedilmektedir. Bilindiği gibi ülkemizde saman hayvan besleme ve altlık materyali olarak kullanılmaktadır. Ülkemizin yıllık olarak toplam saman ihtiyacı yaklaşık 10 milyon tondur. Hububat ekim alanlarından yaklaşık olarak 26 milyon ton saman üretimi gerçekleşmektedir.

SPEKÜLATÖRLERİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN İTHALATA İZİN VERİLDİ

2012 yılının ikinci yarısından itibaren spekülatif fiyat artışının önüne geçebilmek, piyasadan çok miktarda saman toplayan, depolayan ve fahiş fiyatlara satmayı düşünen tüccarları engelleyebilmek amacı ile sap, saman ve kuru ot ithalatına izin verilmiştir.

YURT İÇİ KAYNAKLARDAN KARŞILANIYOR

Hayvancılık sektöründe bulunan işletmeler saman ihtiyaçlarını yurt içi kaynaklarımızdan karşılayabildiği gibi spekülatif fiyat hareketlerinin olduğu dönemlerde nadiren yurt dışından ithal etmeyi tercih etmektedirler.

6 YILDA 83 BİN TON İTHALAT YAPILDI

2012 yılından günümüze kadar saman üretimimiz her yıl artış göstermektedir. Yıllık ortalama 20 ila 26 milyonluk üretime karşılık bütün bu yılların toplamında yaklaşık 83 bin ton sap, saman ve kuru ot ithalatı gerçekleşmiştir. Bu rakam ise ithalat olarak dahi nitelendirilemeyecek kadar cüz'i bir rakamdır.

2017 YILINDA 10 BİN TON İTHAL EDİLDİ

Sadece 2017 yılında ithalatı gerçekleştirilen ürün miktarı ise yaklaşık 10 bin tondur. İthal edilen toplam sap, saman ve kuru ot miktarı ülke hayvancılığımızın ihtiyacında kullanılan 10 milyon tonun sadece %0,083 kadarını oluşturmakta olup, 6 yılda gerçekleştirilen bu rakam toplamda 120 bin büyük baş hayvanın saman ihtiyacı kadardır.

BİR İŞLETMENİN İHTİYACI KADAR İTHALAT YAPILDI

Yıllık olarak baktığımızda büyük ölçekli bir işletmenin yani 20 bin büyükbaş hayvanın saman ihtiyacı kadardır. Bunun yanı sıra ülkemizden ihraç edilen saman ve kuru ot ihracatı da 15.267 (2017 yılı) tondur.

TÜİK VERİLERİNE GÖRE YILLIK SAMAN ÜRETİMİ

2013 yılı saman üretimi 21,6 milyon ton

2014 yılı saman üretimi 20,5 milyon ton

2015 yılı saman üretimi 25,8 milyon ton

2016 yılı saman üretimi 24,6 milyon ton

2017 yılı saman üretimi 26 milyon ton (Tahmini)

TARIMDANHABER