DAP İdaresi'nin sağladığı finansmanla alınan 4 adet Posa (küspe) Paketleme Makinesi Ağrı, Erzurum, Malatya ve Muş'ta çiftçinin kullanımına alındı. Paketleme makineleri sayesinde hem küspenin besin değerinin kaybetmesinin önüne geçilecek hem de çiftçi, pancar küspesini bir yıl saklayabilecek.

PROTOKOL İMZALANDI

Küspe paketleme makinelerinin alımı ile ilgili olarak Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü ile DAP İdaresi arasında bir protokol imzalandı. İmzalan bu protokolle DAP İdaresinin desteği ile Ağrı, Erzurum, Malatya ve Muş'ta kullanılmak üzere 4 adet küspe paketleme makinesi alındı.

DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir, yaptığı açıklamada, alınan makinelerin hayvancılığın gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti. Demir, açıklamasında şunları kaydetti:

“Demir, "Şeker pancarından şekerin alınmasıyla oluşan pancar posası, enerji bakımından zengin, sulu, selüloz içeriği nedeniyle kaba yemler içinde değerlendirilen şeker sanayi yan ürünüdür. Pancar işleme kampanya döneminde üreticilerle yapılan sözleşme gereği pancar üreticilerine teslim ettikleri firesiz pancarın yüzde 20'sine kadar bedelsiz yaş pancar posası verilmektedir. Pancar küspesi hayvan üreticilerinin en çok rağbet ettiği yem çeşididir. Üreticimiz aldığı küspeyi kapalı yerde muhafaza edemediği için ya avlusunun bir kenarına ya da harmanına döküyor.

İKİ AYDA BOZULUYORDU

Bu küspe iki ay içinde bozuluyor, besin değerini yitiriyor, ayrıca çevreye kötü kokular yayıyor. Bozulma ile posanın besin değeri düşmekte ve hayvan sağlığını da olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle, pancar posasının yem kalitesinin yüksek tutulabilmesi ve uzun süre saklanabilmesi için posanın sıkıştırılarak hava almayacak şekilde paketlenmesi, silaj haline getirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, Ağrı, Erzurum, Malatya, ve Muş illerinde bulunan şeker fabrikalarına yaş pancar posasının yem kalitesini yüksek tutabilecek birer posa paketleme makinesi alarak, hizmete sokulmasını sağladık. Bu sayede paketlenen küspe en az bir yıl saklanabiliyor. Üstelik besin değerini hiç kaybetmiyor, ayrıca küspe israfını da önlemiş oluyor"

TARIMDAN HABER