Mera ıslahından sonra hayvanlar yemle beslenme yerine merada otlatılacak. Böylece üreticinin maliyeti düşecek. Mera, yaylak ve kışlakların otlatma kapasiteleri artırılacak, ot kalitesi iyileştirilecek. Bu yıl, 2 milyon dekar mera ıslah edilecek. Bakan Eşref Fakıbaba, mera ıslahının yanısıra dişi sığır (düve) sayısının artırılmasıyla etin ucuzlaması için girişim başlattıklarını açıkladı. Fakıbaba, “30 Haziran 2019'a kadar 500 bin düveyi Türkiye'ye kazandırmış olacağız. İkinci 18 ayda da 500 bin düve. 2020 sonunda 1 milyon düve kazandırmış olacağız. Sayının 1 milyon olması halinde ithal olayı bitecek. Et olayı daha da düzelecek. Et ithal eden ülke değil ihraç eden ülke olacağız. Üç yıl içinde bu açığımızı kapatacağız" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde, meralar için 'daire başkanlığı' oluşturulacak, meralara elektrik ve su desteklemesi yapılabilecek. Toprak muhafaza tedbiri uygulanacak, erozyonun önlenmesi amacıyla yeni projeler yapılacak.

Bakan Fakıbaba ile görüşen AK Parti Kırklareli Milletvekili Selahattin Minsolmaz, “Meralık vasfını yitirmeyen yerlerin korunup kollanması, mevzuatın koruyucu hale getirilmesi gerekiyor. Sayın Bakan, 'Et olabilmesi için ot olması lazım' ifadesini kullandı. Mera alanlarının ıslahı gündemde" dedi.

BAKANLIKTAN DÜVE AÇILIMI

Bakan Fakıbaba, hayvancılık teşviklerini hatırlatarak, şunları söyledi:

“2020 sonuna 1 milyon düve kazandırmış olacağız. Bunları hibe etmiyoruz. Amaç hayvan sayısını artırmak. Bu işte iştigal edenlere yüzde 100 süspansiyonlu krediler sağlıyoruz. Yüzde 80 düve, yüzde 20 yem desteği. Veya yüzde 90 düve, yüzde 10 yem desteği. Veya yüzde 100 düve. 1 milyon sayısının sağlanması halinde ithal olayı bitecek. 3 yıllık eylem planı çerçevesinde ithal olayını bitireceğiz. Et olayı daha da düzelecek. 1 milyon açığımız var. O açığı kapatacağız."

TARIMDANHABER