Manisa Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri İl Birliği'nin talebi üzerine Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Manisa Büyükşehir Belediyesi işbirliğince uygulanmaya başlanan Temiz Ağıl Projesi ile, Manisa genelinde koyun ve keçi ağıllarında dezenfeksiyon seferberliği başlatılacak. Doğum dönemi öncesinde ağıllarda dezenfeksiyon çalışmasının yapılacağı uygulamada, koyun ve keçilerde ölüm oranın azaltılması hedefleniyor.

KÖTÜ HASTALIKLARA KARŞI MÜCADELE BAŞLATTI

Uygulama kapsamında ilk adım bir küçükbaş işletmesinde yapılırken, program hakkında bilgi veren Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili İsmail Kaya, “Manisa'da 1 milyon 100 bin küçükbaş hayvan mevcuttur. Yoğun küçükbaş hayvancılığın yapıldığı ilimizde önceki yıllarda fazla miktarda kuzu ölümleri görülmekte idi. Ölümler ile ilgili yapılan saha çalışmalarında bunların çoğunlukla bakteriyel kaynaklı (E.coli) oldukları tespit edilmiştir. Bu konuda üreticilerimiz bilgilendirici ve saha çalışmaları yapılmıştır. Yapılan çalışmalarda işletmelerde dezenfeksiyon işleminin ya hiç bilinmediği veya uygulanmadığı görülmüştür. Kuzu ölümleri ve diğer bulaşıcı viral ve bakteriyel kökenli hastalıklarda mücadelede önemli yeri olan dezenfeksiyon işini kendimize görev addederek bu işe başladık" ifadelerini kullandı.

HEDEF 5 BİN KÜÇÜKBAŞ İŞLETMESİ

Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin projenin uygulama kısmını aldığını ifade eden Kaya, “Damızlık Koyun Keçi Birliğimiz dezenfektan malzemelerini ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzde organizasyon işini üstlenerek bu işe başladık. Hedefimiz ilimizdeki 5 bin 400 aktif küçükbaş işletmelerinde doğum öncesi dezenfeksiyon işlemlerini yapmak ve ağıllardaki mikrobiyal faaliyetleri asgariye indirmek olacaktır" açıklamasını yaptı.

TARIMDAN HABER