Tokat İl Tarım ve Orman Müdürü Orhan Şahin, yaptığı konuşmada; “Bugün burada 75 bininci koyunumuzu teslim ediyoruz. Türkiye'de ilk defa Tokat İlinde uygulanan “Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var Projesi” başarıyla devam ediyor. Projenin  2019 yılı Haziran ayında Tokat Valisi Dr.Ozan BALCI’nın  talimatıyla hazırlandı, 2020 yılı Nisan ayında Ziraat Bankası Sivas Bölge Başkanlığı İle Tokat Valiliği arasında imzalanan Protokol ile saha çalışmalarının başladı. Gelinen noktada da Tokat İlinde 10 bini geçen müracaat alınarak, 894 çiftçiye 80.058 koyun teslim edilmiş bu kapsamda Ziraat Bankasından 117 Milyon TL. finans sağlanmıştır.

Bu gün de proje kapsamında küçükbaş hayvan alımı gerçekleştirilen 80.000 koyun dağıtım törenini Pazar İlçemiz Tatar köyünde gerçekleştiriyoruz. Tatar köyümüzde 6  yetiştiricimize 571 adet  koyun için 900.000 TL , Pazar  ilçemizde ise bugüne kadar 69 yetişticimize 6.710 koyun dağıtılmış ve 10.275.500 TL finans kullanımı sağlanmıştır. 

Proje kapsamında İl Özel İdaresi desteği ile, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanları tarafından ikizlik, etçi karakter, gelişim kabiliyeti verim yönü özelliklerine göre seçilmiş toplamda 310 sürümüzde ırk ıslahı faaliyeti için koç dağıtımlarını gerçekleştirdi. Koç dağıtımı ile yıllık en az 30.000 küçükbaş hayvanın yıllık ıslahı yapılacak ve bu uygulamanın sonucunda kuzu verimi, karkas ağırlık artışı, verim kabiliyeti yönünde gelişimler ile yıllık yaklaşık 6.000.000 TL gelir artışı sağlanacaktır. 

Bu sene yine koyunculuğun önemli problemi olan mera ve yaylalarımız için koyun sulukları yaptırılmış ve dağıtımlarına başlanılmıştır. Bu kapsamda 440 Adet suluk alımı alımı yapılmış ve dağıtımları devam etmektedir.

Ayrıca ilk defa alım gerçekleştirlen sürülerde yem değişikliği mera değişikliği gibi sebeplerden dolayı oluşabilecek enterotoksemi hastalığına karşı dağıtımı yapılan koyunlar ve kuzularına yönelik bugüne kadar  675 işletmede 100.000 hayvanda aşı uygulaması gerçekleştirilmiştir. Enterotoksemi aşı uygulaması devam etmektedir. 100 bin hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz. En kısa zamanda hedefimize ulaşacağız. 80.000 koyunun yetiştiricimize hayırlı olmasını dilerim.” dedi.