Kırmızı et fiyatları gündemden düşmese de üreticinin dolar ve enflasyon karşısında kayıpta olduğu ortaya çıktı. Enflasyon ve dolar paritesine göre karkas etin pahalı değil tam aksine ucuz kaldığı görülüyor.

RAKAMLAR FARKLI KONUŞUYOR

Son 7 yılın karkas et fiyatları ile dolar ve enflasyon paritesi üretici açısından çarpıcı sonuçlar ortaya çıkarıyor. Ortaya çıkan rakamlar kırmızı et fiyatlarının pahalı olduğu yönündeki söylemleri çürütürken,'spekülatör' iddialarının da altının boş olduğunu gösteriyor.

KARKAS ET DOLAR KARŞISINDA YÜZDE 36 UCUZLADI!

Dolar paritesi ile karkas et fiyatları karşılaştırıldığında 2010 yılında 1 kg karkas etin karşılığı 12.27 dolar iken, bu rakam 2017'de 7,8 dolara kadar düştü.

ENFLASYONDAKİ ARTIŞA GÖRE 28.76 LİRA OLMASI GEREKİYOR

Aynı kayıp enflasyon paritesinde de görülüyor. Karkas et fiyatları 2010 yılından buyana bir yıl hariç hep enflasyondaki artışın gerisinde kaldı. Enflasyondaki artış dikkate alındığında 28.76 lira olması gereken karkas etin fiyatı şu anda 26.5 lirada seyrediyor.

ÜRETİCİ TÖHMET ALTINDA BIRAKILIYOR

Bilindiği üzere reyondaki et fiyatlarına müdahale edilemezken, kırmızı et fiyatlarında fatura sürekli üreticiye kesiliyor. Et fiyatlarındaki artış, sanki üreticiden kaynaklanan bir durummuş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Hatta daha da ileri gidilerek 'spekülatör' iddiaları ile bütün üreticiler töhmet altında bırakılıyor.

GİRDİ MALİYETLERİ TARTIŞILMIYOR

Diğer yandan kırmızı et fiyatı tartışmalarında girdi maliyetlerinin gündeme gelmemesi de dikkat çekiyor. Et fiyatlarını belirleyen ana unsur girdi maliyetleri olmasına rağmen, nedense et fiyatları girdi maliyetlerinden bağımsız bir şekilde tartışılıyor. Böyle bir tartışma da üreticiye değil ithalat lobisine hizmet ediyor. Sadece son bir yıl içinde besi ve süt yemi ortalama yüzde 20 oranında arttı.

MİLLİ TARIM PROJESİ İLE ÇELİŞİYOR

Girdi maliyetlerini ucuzlatmadan eti ucuzlatmaya yönelik politikalar, açıkça üreticiyi cezalandırmaktan başka bir anlam taşımıyor. Bu durum ise 'Milli Tarım Projesi' ile büyük bir çelişki oluşturuyor.

ET FİYATLARINDAN ÖNCE GİRDİ MALİYETLERİ TARTIŞILMALI

Et fiyatlarını düşürmek için öncelikle girdi maliyetlerinin düşürüleceği yönünde bir politika üreticiyi üretime teşvik eder. Ancak et fiyatlarının girdi maliyetlerinden bağımsız bir şekilde düşürüleceği yönündeki politika ve söylem ise üreticiyi üretimden soğutur. Onun için Bakanlığın buradaki söylem ve politikaları yerli üretim için büyük önem taşıyor.

TARIMDAN HABER