ÖZEL HABER

Kırklareli'nde yaptığı 150 milyon dolarlık yatırımla ve Ziraat Bankası'ndan kullandığı yüklü miktardaki faizsiz kredilerle ismi gündeme gelen Dursun Akdağ'ın sahibi olduğu Yonca Hayvancılık'ta büyük bir hayvan kıyımı yaşandı. Ekonomik sıkıntı içine giren şirketin, borçlular tarafından tedbir konulan işletmedeki binin üzerindeki dişi sağmal inekleri yediemin eliyle kaçırarak farklı mezbahalarda kestirdiği kaydediliyor. Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü de sevk belgesi verilmediği halde il dışına çıkarılan hayvanların peşine düşerken, Dursun Akdağ'ı da mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

Kırklareli'nde büyük bir hayvan kıyımı yaşanıyor! Aldığı kredileri ödeyemeyen şirket, icradaki hayvanlarını Tarım İl Müdürlüğü'nden sevk belgesini almadan el altından kaçırarak farklı mezbahalarda kestirdi. Şirket bu yolla hacizdeki hayvanlarını kaçırarak paraya çevirmiş oldu. İşletmede hiçbir hayvan kalmazken, Tarım İl Müdürlüğü, şirketi mahkemeye vermeye hazırlanıyor.

SÖZDE TÜRKİYE'YE MODEL OLACAKTI!

Kırklareli'nde Türkiye'de model olacak bir hayvancılık sistemini kurgulayan Yonca Hayvancılık, bankalardan kullandığı kredileri ödeyemedi. Bunun üzerine sıkıntılı bir sürece giren Yonca Hayvancılık, bankaların koyduğu hacizden hayvanlarını kurtarmak için farklı bir metot uyguladı. İddialara göre, anlaşmalı bir borçlu üzerinden hayvanlar yediemine teslim edildi. Bu yolla hayvanların sevkinin önündeki engel aşılmak istendi.

İL MÜDÜRLÜĞÜ SEVK BELGESİ VERMEDİ!

Ancak Kırklareli Tarım İl Müdürlüğü, yedieminde de olsa bu hayvanların bir başka ile sevk edilemeyeceğini belirtti. Bundan dolayı da gerekli sevk belgesini vermedi. Fakat firma Tarım İl Müdürlüğü'nün kararını dikkate almadan binin üzerinde sağmal ineği işletmeden kaçırdı. İl Müdürlüğü de hayvanların peşine düştü. Ama hayvanların birçoğu kesilerek paraya çevrildi.

Kırklareli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hakan Keçeci, aldıkları bilgilere göre Yonca Hayvancılık firmasının zarar ettiğini ve birçok bankanın alacakları karşılığında işletmedeki hayvanlara tedbir koydurduğunu bildirdi. “Ancak burada anladığımız kadarıyla anlaşmalı bir borçluya icra kararı aldırarak, hayvanlar yediemine teslim edilmiş. Biz de saf dışı kaldık. Yediemine teslim edildiğinde hukuken bir şey yapamıyoruz. Yediemin istediği yere götürebilir. Fakat biz bu hayvanların il dışına çıkarılamayacağını belirttik. Ondan dolayı da sevk belgesini vermedik" değerlendirmesinde bulunan Keçeci, bilgileri dışında hayvanların götürüldüğünü, bundan dolayı da izinsiz sevkten dolayı firmaya cezai işlem uyguladıklarını kaydetti.

ANLAŞMALI VETERİNER HEKİM!

Bir veteriner hekimin icra evrakında 'bu hayvanların kestirilerek dosyaya yatırılması' şeklinde kararının da bulunduğunu ifade eden Keçeci, söz konusu bu kararı veren veteriner hekimin de veterinerler odasına şikayet edildiğini bildirdi.

İşletmede şu anda hayvan bulunmadığını ifade eden Keçeci, ne kadar hayvanın iş ve işleme uymadan işletmeden çıkarıldığını tespit etmeye çalıştıklarını belirterek, “Avukatlar çalışıyor. Görünen o ki firma sahibini mahkemeye vereceğiz" dedi.

TÜRKİYE TARIM VE HAYVANCILIĞINA ÇIĞIR AÇACAKTI!

Dursun Akdağ'ın Yönetim Kurulu Başkanı olduğu Yonca Hayvancılık, 2014 yılında yaptığı yatırımlarla gündeme gelmişti. O dönem medyaya yansıyan haberlerde, Yonca Hayvancılık'ın öncülük ettiği Tarımsal Kümelenme Modelinin, Türkiye Tarım ve Hayvancılık Sektörü'nün cirosunu 4 katına çıkaracağı belirtilmişti. Yonca Hayvancılık şirketinin bu sistem için de 150 milyon dolar yatırım yaptığı kaydedilmişti.

CAN AKIN ÇAĞLAR DÖNEMİNDE KULLANDIRILAN KREDİLER KAFA KARIŞTIRMIŞTI!

Diğer yandan Dursun Akdağ ismi, Ziraat Bankası'ndan kullandığı faizsiz kredilerle de gündeme gelmişti. Ziraat Bankası'nın eski Genel Müdürü Can Akın Çağlar döneminde Dursun Akdağ'a 7-8 şirketi üzerinden yüklü miktarda faizsiz kredi kullandırıldığı yönündeki iddialarla ilgili haberler medyada geniş yer bulmuştu. Hatta Can Akın Çağlar'ın görevden alınmasında Dursun Akdağ'a kullandırılan kredilerle ilgili iddiaların da etkili olduğu belirtilmişti.

Uzmanlar, binin üzerinde sağmal ineğin borçlulardan kaçırılarak kesilmesinin zaten sıkıntılı olan ülke hayvancılığına vurulabilecek en büyük darbe olduğunu belirtti.