Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, mera alanlarının kiralanmasıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. Gürer, önergesinde “Mera, yaylak ve kışlaklarda 4368 sayılı Mera kanunu ve Mera Yönetmenliğinin ilgili maddelerince hayvancılık yapan üreticilere kiralanan alan ne kadardır? Kiralayan üretici sayısı kaçtır? 2018 yılında yeni kiraya verilen alan var mıdır? Meraların amacı dışında kullanılanı saptanmış mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 

Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 4342 sayılı Mera Kanunu ve Mera Yönetmeliğinin ilgili maddeleri kapsamında 2006-2018 yılları arasında toplam 2.9 Milyon hektar mera, yaylak ve kışlak alanının kiralandığını açıkladı. Bakan Pakdemirli, 2018 yılında kiralanan mera, yaylak ve kışlak alan miktarının ise 263 bin 700 hektar olduğunu belirtti. 

Mera Mevzuatı gereği mera alanlarının amacı dışında kullanılmasının yasak olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, “Mera, yaylak ve kışlaklara tecavüz olduğu takdirde, 3091 sayılı Taşınmaz Mal Zilyedliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkında Kanun veya 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun 75’inci maddesi uyarınca gerekli işlemler yapılmaktadır” açıklamasında bulundu. 

Ömer Fethi Gürer, “Bakan, soru önergeme verdiği yanıtta; ülkemizde 2019 yılı sonu itibariyle, TÜİK verilerine göre 14,6 milyon hektar olan Türkiye’nin mera varlığının 12 milyon hektarının tespitinin yapıldığını ve tespit çalışmalarının devam ettiğini açıklamıştı. Son beş yılda, 4342 sayılı Mera Kanunu’nun 14. maddesi kapsamında, vasıf değişikliği yapılan mera alanının 20 bin hektar olduğunu belirtilmişti. Mera alanlarının korunması, ıslahı ve geleceğe taşınması, doğanın korunmasından öte hayvancılığın da yaşaması adına büyük önem taşımaktadır. Mera, salt bir otlama alanı olmanın ötesinde, bitkisi ve doğa varlıkları ile özel zenginlik alanlarının başında gelmektedir” dedi.