Denizli İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğünce yürütülen "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında koyun yetiştiricilerine koç dağıtımı 2018 yılı için Tavas ilçemizde yapıldı. Bu proje 2011 yılında başlamış ve her yıl ilçelerin talepleri doğrultusunda koç dağıtımı yapılmaktadır.

Programa İl Müdürü Yılmaz Erkaya, Tavas Belediye Başkanı Turhan Veli Akyol, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Atmacaoğlu, Tavas İlçe Müdürlüğü personeli ve koyun yetiştiricileri katıldı.

2011 yılından 2018 yılına kadar İlçelerimizde "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesine" kapsamında 171 yetiştiricimize 460 koç dağıtımı yapılmıştır.

Yapılan değerlendirme neticesinde Tavas İlçesi Kızılcabölük, Medet, Merkez, Vakıf, Kızılca, Aydoğdu, Sarıabat, Derinkuyu ve Garipköy Mahallelerindeki koyun yetiştiricilerine Karya koçu dağıtılması uygun görülmüştür. Kızılcabölük mahallemizden 2, Medet mahallemizden 1, Merkez mahallemizden 3, Vakıf mahallemizden 3, Kızılca mahallemizden 4, Aydoğdu mahallemizden 2, Sarıabat mahallemizden 1, Derinkuyu mahallemizden 1, ile Garipköy'den 1 yetiştiricimiz olmak üzere toplamda 19 yetiştiricimize 42 baş Karya ırkı koç dağıtımı yapıldı.

Dağıtımı yapılan koçlar Serinhisar ilçemizde Halk Elindeki Ülkesel Islah projesi uygulayan elit –taban sürü sahibi üreticilerimizden alınmıştır.

Karya, Sakız koyunu ile Kıvırcık Koçları melezlenmesi ile elde edilen melez bir ırktır. Denizli, Aydın, İzmir, Manisa ve Uşak illerinde yetiştirilmektedir. Kombine verim yönlü olup erken gelişen bir ırktır. İyi bakım besleme ile döl verimi yüksek, ikizlik oranı %80'dir. Kuzuların doğum ağırlığı 3.9 kg olup, sütten kesildiği 90 günde ortalama ağırlığı 28,5 kg'dır. Besiye alınan Karya ırkı hayvanlar 90-100 kg canlı ağırlığa ulaşmaktadır.

İlimizde küçükbaş hayvan varlığımız son on yılda % 83'lük artışla 350.408 baştan 616.815 başa ulaşmıştır. Küçükbaş hayvanlarımızın 424.007 başı koyun, 192.808 başı keçidir. Dolayısıyla bu artış ilimizi et ve süt üretiminde rekabet edebilir konuma getirmiştir. İlimizde 7.766 adet küçükbaş işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerimizin büyük çoğunluğu orta büyüklükte işletmelerdir.

Amacımız Karya ırkı koç kullanarak ilimizde yetiştirilen koyunların et, süt ve döl verimlerini yüksek sürüler haline getirmek, kan tazelemek, uygulanacak ıslah çalışmalarıyla Karya ırkı koyun sayısını artırmak ve son dönemde talep edilen Karya ırkının çoğalmasını sağlamaktır. Her ne kadar küçükbaş hayvan varlığımız 605 bine ulaşmış olsa da hedefimiz küçükbaş hayvan varlığımızı 1 milyonun üzerine çıkarmaktadır."

TARIMDANHABER