Tarla Gününe İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Vedat ERGÜN, Şube Müdürleri, Ziraat Odası Başkanı İbrahim HACIOĞULLARI, teknik personeller ve üreticiler katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Turan KARAHAN konuşmasında; tarım ve hayvancılık şehri olan ilimizde hayvancılığın gelişmesi için gerekli olan kaba yemin ucuz ve kaliteli temin edilebilmesi için kendi yemimizi kendimiz üretmeliyiz.

Bizler Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak ilimizde hayvancılığın geliştirilmesi için çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Bu çalışmalardan birisi de bugün ÇATAK programının uygulanmasıdır. ÇATAK programı ile toprak ve su kalitesinin korunması, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, erozyonun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik alanların korunması amaçlanmaktadır. Bu kapsamda Altunkuşak köyündeki slajlık mısır üretimi gerçekleştirdik.

İlimizde alternatif ürünlerin yetiştirilemeyeceğine dair yanlış algılar var. Altunkuşak köyünde uygulanan slajlık mısır ekimi ile bu yanlış algı ortadan kalkmaktadır. 1000 dönümlük alanda gerçekleştirilen slajlık mısır ekiminde dekardan ortalama 5-6 ton civarında verim almayı bekliyoruz.

İlimizin geneline baktığımızda 2011 yılında 6 bin dekar slajlık mısır üretimi yapılırken yapmış olduğumuz eğitim ve yayım faaliyetleri ile 47 bin dekar slajlık mısır üretimi gerçekleşmiştir. Buda hayvancılığımız açısından oldukça önemlidir. Yem bitkilerinin geliştirilmesi programı çerçevesinde geçen yıl İl Özel İdaresi kaynaklı olarak yaklaşık 8 bin dekar alanda 270 üreticimizin Macar Fiği, Tritikale karışımı yem bitkisi tohumunun dağıtımını gerçekleştirdik.

Üretimdede çok ciddi verim elde ettik. Sayın valimizin talimatları doğrultusunda aynı projemizi bu yıl da devam ettireceğiz. Özellikle hayvancılık ile uğraşan üreticilerimize daha kaliteli ve ucuz kaba yem temin edeceğiz. Altunkuşak köyünde uygulanan ÇATAK programında basınçlı sulama sistemleri kullanıldığı için Bakanlık olarak dekara 135 lira destek veriyoruz. Aynı şekilde slajlık mısır üretimi içinde dekara 90 lira destek veriyoruz. Bu tarımsal destekler üreticilerin yem bitkisi üretimini arttırıyor. Ekip arkadaşlarımız ile birlikte ilimizde özellikle tarım ve hayvancılığı geliştirilerek kazancın arttırılması, girdi maliyetlerinin düşürülmesi için bu tür projelerimizi arttıracağız” dedi. Sayın KARAHAN projenin uygulanmasında emeği geçen Altunkuşak köyü üretici ve muhtarına teşekkür ederek hayvancılık ile uğraşan üreticilerimizin bu tür yem bitkilerini ekmelerini tavsiye etti.

Elazığ Ziraat Odası Başkanı İbrahim HACIOĞULLARI ise yetişmez dediğimiz bu ürünün şu an çok güzel yetiştiğini söyleyerek, slajlık mısırın yetişmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, yem bitkileri ekiminin arttırılması gerektiğini söyledi.

Slajlık mısır ekimini gerçekleştiren Serkan AYKAÇ ise konuşmasında; Altunkuşak köyünün ÇATAK programında oluşu, Bakanlığımızın slajlık mısır ekimine, dönüme verdiği 225 lira destek bizlerin bu ürüne yönelmesine sebep oldu. Bu destek olmasaydı 2.5 km uzaktan elektrik, 1.5 km yer altından su getiremezdim. Slajlık mısır ekmemden dolayı çok memnunum, mısırdan sonra tarlaya arpa ekerek bu tarladan yılda iki ürün alacağım. Elazığ'daki diğer üreticilerimize de yem bitkileri ekimini tavsiye ediyorum dedi.

TARIMDAN HABER