Bakan Zeybekci, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin önceki senelerde muhtelif hayvan hastalıkları nedeniyle Japonya'ya kanatlı eti ihraç edemediğini söyledi. Japonya'nın Türkiye'den söz konusu ürünlerin ihracatını gerçekleştirmesi için 2014 yılında Ekonomi Bakanlığının koordinatörlüğünde girişimlerin başlatıldığını anlatan Bakan Zeybekci, bu doğrultuda 2015'ten bu yana Japon tarafıyla teknik müzakerelerin yürütüldüğünü, ayrıca konunun Bakanlığınca, Japonya ile Ekonomik Ortaklık Anlaşmaları Müzakereleri gündemine defaatle taşındığını bildirdi.

JAPONYA'YA ET İTHALATI MÜMKÜN HALE GELDİ

Eş zamanlı olarak Japonya'da teknik ticaret heyet organizasyonları düzenlendiğini ve bu kapsamda Japonya'nın kanatlı eti ithalatının tamamına yakınını gerçekleştiren firmalardan müteşekkil “Japonya Et Ürünleri Ticari Birliği” ile eşgüdümlü faaliyetlerde bulunulduğunu da belirten Bakan Zeybekci, “Bu çerçevede Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla yakın iş birliği içinde ve Bakanlığımız girişimleri neticesinde dün itibarıyla kanatlı etinin Japonya'ya ihracatı mümkün hale geldi. Sonuç olarak ülkemizden Japonya'ya yönelik kanatlı eti ihracatının önündeki engeller tamamen kaldırıldı." ifadelerini kullandı.

Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

"Bu bağlamda Japonya pazarında yer edinilebilmesine yönelik çalışmalar son sürat yürütülüyor. Öte yandan Japonya pazarına giriş çalışmaları diğer Uzakdoğu ülkelerini de kapsayacak şekilde genişletilerek pazar çeşitliliğinin sağlanmasını ve başta kanatlı eti olmak üzere hayvansal ürünlerimizin söz konusu coğrafyadaki pazar payının artırılmasını amaçlıyoruz."

TARIMDAN HABER