Van'daki Et ve Süt Kurumunun kapalı olduğunu hatırlatan Başkan Özgökçe, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından alınan karar, bölgede hayvancılığı ayakta tutan üreticilerimiz açısından sıkıntı oluşturacak. Hayvan pazarlarında yaprak kımıldamıyor. Besici, hayvanını satamıyor. Hayvancılığımızın sürekliliği için verilecek kararların dikkatle alınması gerekmektedir. Öncelikle üreticinin mağdur edilmemesi ön planda tutulmalıdır. Üreticiyi üretimden uzaklaştırırsak, bu hayvancılığımıza büyük bir darbe olur. Bunun için bu denge iyi korunmalıdır" diye konuştu.

YERLİ ÜRETİCİ KORUNMALI

Yerli üreticinin korunması gerektiğini de ifade eden Başkan Özgökçe, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Üreticimizin karkas olarak kilogramını 25-26 TL'den sattığı et, maalesef tüketiciye ulaşana kadar 40 ile 60 TL'ye kadar çıkıyor. Hayvancılığımızın gelişmesi için üreticilerimizin menfaati korunarak, kesimden satışa kadar olan süreçteki yüksek fiyata düzenleme getirilmeli veya müdahale kurumu devreye sokulmalıdır. Aradaki komisyoncular devreden çıkarılmalıdır. Komisyoncular devreden çıkarıldığı zaman, zaten et fiyatları makul seviyelere inecektir. Yerli üretici korunmalıdır."

ET FİYATLARI NEDEN YÜKSEK?

Van'daki Et ve Süt Kurumunun depremden bu yana kapalı olmasından dolayı üreticilerin sıkıntılar yaşadığını söyleyen Hasan Özgökçe, yapımına başlanılan Van Et ve Süt Kurumunun ise ancak 2019 yılında faaliyetlerine başlayabileceğini kaydetti. Özgökçe, “Ülkemizde et fiyatlarının yüksek olmasının en önemli sebepleri arasında; yem fiyatları, bakım ücretleri, veterinerlik hizmetleri ve nakliye ücretlerinin yüksek olması gibi girdi maliyetlerinin her geçen gün artmasıdır. Bu da et fiyatlarının artmasına sebep olmaktadır. Genel Başkanımız Şemsi Bayraktar'ın 3 Kasım 2017 tarihli basın açıklamasında da dediği gibi devlet besiye alınan her hayvan başına 1000 TL destek vererek, yerli üretici korunmalıdır. Et ve Süt Kurumunun yerli besi hayvanı ile besicilik yapan üreticiyi ithalata karşı korumak için açıkladığı karkasta kilogram başına 25 liralık alım fiyatını artırması gerekir. Zincir marketler ithal ucuz et satarsa, kasaplar kırmızı et satamazsa, üreticimiz hayvanını kime kestirecek? 12 ilde kombinası bulunan Et ve Süt Kurumu, kalan 69 ilde ve çok sayıda ilçe merkezinde nasıl alım yapacak?" ifadelerini kullandı.

ARPA ÜRETİMİ TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR

Van'ın küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Türkiye'de ilk sırada yer aldığını da hazırlatan Özgökçe, şöyle dedi:

“Küçükbaş hayvancılıkta arpa önemli bir besin kaynağıdır. İlimizde üretilen arpa, tüketimi karşılayamamaktadır. İlimizde Toprak Mahsulleri Ofisi Şubesi açık olmadığından arpa ve buğday satışları yapılamamaktadır. İhtiyaç duyulan arpa ve buğday alımları bize en yakın 300-350 kilometre uzakta olan Erzurum ya da Batman'da karşılanmaktadır. Bu da haksız bir rekabet oluşturmaktadır. İlimizde arpa ve buğday fiyatları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıkladığı taban fiyatlarının çok çok üstünde satılmaktadır. Bu da üreticimize ek maliyetler olarak yansımaktadır."

TARIMDAN HABER