2017 besilik hayvan ithalatında (Büyükbaş Hayvan İthalatı) fiyatlar, geçtiğimiz yıllara göre düşürüldü. Gıda Tarım ve Hayvancılık eski Bakanı Faruk Çelik, fiyatların düşürülmesinden dolayı Türkiye'nin ciddi bir kazancı olacağına dikkat çekmişti. Ancak ithal hayvanlarda fiyatlar düşerken, bu sefer hayvanların kalitesi ve ırkı tartışma konusu olmaya başladı. Kalite ve ırk tartışmasının yanında ithal edilen hayvanlarda ciddi ölümlerin de yaşanması Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan ithalatı sorgulatmaya başladı. Özellikle bu hayvanları belirlemek için Et ve Süt Kurumu tarafından yurt dışına gönderilen seçim heyetlerine yönelik soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

İthalatın özel sektör tarafından yapılması durumunda söz konusu hayvanların kesinlikle ithalatına izin verilmeyeceğine dikkat çekilirken, “Et ve Süt Kurumu kanalıyla yapılan tartışmalı hayvanların ithalatına nasıl izin veriyor" eleştirilerini gündeme getirdi.

BU REZALETİ DURDURUN SAYIN BAKANIM!

Çiftlik Yönetim Uzmanı ve sektörde üreticilerin yakından takip ettiği Eşref Şekerli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'ya seslenerek, “Bu rezaleti lütfen durdurun sayın Bakanım" dedi.

BESİCİ İSYANIN EŞİĞİNDE

Sosyal medya hesabı üzerinden ithal hayvanlarda kalite ve ırk sorununa dikkat çeken Şekerli, besicinin isyanın eşiğine geldiğini söyledi. Konuyla ilgili olarak bir video da paylaşan Şekerli, “Ucuza hayvan getireyim derken önüne geleni toplamışlar. Gelen hayvanların kulak küpelerinin hepsi yeni. Bu hayvanları özel sektör getirmiş olsaydı eminim kapıdan içeriye koymazdınız. Kim seçti bunları? Hangi kriterlere uyduğu için seçildi bu hayvanlar?" tepkisinde bulundu.

SEÇİM HEYETLERİ SORGULANMALI

Şekerli, Bakan Fakıbaba'dan seçim heyetlerini sorgulamasını talep ederken, "İthal gelen malların fiyatı uygun. Lakin kalite çok düşük. Lütfen bu hayvanları seçen heyeti sorgulayın. Yahut özel sektöre izin verin herkes kendi malını kendisi getirsin. Et ve Süt Kurumu da getirsin özel sektörde getirsin vatandaşın kimi tercih ettiğini görelim" dedi.

'UCUZ HAYVAN' YALANINA İNANMAYIN!

Şekerli, ithal besilik hayvanda 'eskiden 5 Euro'ya geliyordu şimdi daha ucuza geliyor' iddiasının da bir yalan olduğunu belirterek, Fakıbaba'nın kesinlikle bu yalana inanmaması gerektiğini söyledi.