ÖZEL HABER

Et ve Süt Kurumu, besilik hayvan ithalatında talepleri toplamaya devam ederken, bu yıl müstahsile satılacak hayvanların fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanacağı belirtiliyor. Tarımdan Haber'in ulaştığı bilgilere göre Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bu konuyla ilgili özel bir çalışma yürütüyor. Yürütülen çalışmaya göre, besilik ve kasaplık hayvanların geçen yıla göre yüzde 10 ile 20 arasında daha düşük fiyattan ithal edilmesi amaçlanıyor.

Et fiyatları yeniden yükselmeye başladı! Güncel dana ve kuzu kesim fiyatları belli oldu! Et fiyatları yeniden yükselmeye başladı! Güncel dana ve kuzu kesim fiyatları belli oldu!

İDDİALAR CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLDİ

Özellikle fiyat ve hayvan kalitesinde yaşanan sıkıntılara ilişkin olarak konunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından değerlendirilerek Bakan Çelik'e gerekli talimatların verildiği kaydedilirken, bu yıl daha uygun fiyatlardan ve daha kapsamlı bir planlama ile hayvan tedarik edileceği belirtiliyor.

BÜYÜK BİR FİRMA DEVREYE GİRECEK

Geçen yıl Güney Amerika'dan ortalama 4.10 Dolar, Avrupa ülkelerinden ise 4.65 Euro'dan hayvan ithal edilirken, Cumhurbaşkanının talebi üzerine başlatılan çalışma kapsamında bu yıl fiyatların yüzde 15 ile 20 arasında düşmesi bekleniyor. Hatta bu yıl geçen yıldan farklı olarak büyük bir firmanın devreye girdiği ve ithalatın önemli bir kısmının bu firma tarafından yapılacağı ifade ediliyor.

BAKANLIĞIN ÜZERİNDE ÇALIŞTIĞI RAKAMLAR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı rakamlara göre, AB ülkelerinden yapılacak ithalatlarda orta sınıf hayvanların 4 Euro'nun altında, üst kalite hayvanların ise 4 Euro'nun biraz üstünde, Güney Amerika'dan yapılacak havyan ithalatlarında ise 3.80 Dolar ve altında fiyatlar konuşuluyor. Bu rakamlar da müstahsile satış rakamları olacak. Bakanlığın yeni fiyatları, taleplerin toplanmasından sonra açıklaması bekleniyor.

DÜŞEN FİYATLAR GEÇMİŞ YILLARI SORGULATTIRACAK

2017 yılında yapılacak ithalatta fiyatların geçen yıla göre yüzde 10 ile 20 oranında düşmesi, bugüne kadar yapılan ithalatların da sorgulanmasına neden olacak. 2016 yılında Güney Amerika'dan 4.10 Dolara, Avrupa ülkelerinden ise 4.65 Euro'dan hayvan ithal edilirken, bundan önce daha yüksek fiyatlarla yapılmıştı.