Burdur'un Yeşilova'ya bağlı Orhanlı Köyü halkı, köyde hayvancılığı canlandırmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın projelerinden yararlanıp, 2010 yılında 240 büyük baş hayvan aldı. 2012 yılında Hayvanlar şap hastalığına yakalanıp, 2013 yılında ise kuraklık nedeniyle köylü ithal yeme yönlendirilince, köylünün cebinde para, ahırında inek kalmadı. Köylü, şimdi malına mülküne gelen hacizlerin kaldırılıp, borçların yeniden yapılandırılmasını istiyor.

Yeşilova'nın Orhanlı Köyü'de 40 kişi, Orhanlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan kişi başı ortalama 50 Bin TL karşılığında 6 şar büyükbaş hayvanla birlikte, ahırlarına destek aldılar. Köylülerin söylediğine göre 2 yıl ödemesiz 7 yıl vadeyle alınan kredilerin ödeme günü geldiğinde ise köylü şap hastalığıyla karşı karşıya kaldı ve Orhanlı Köyü 4 ay karantina altına alındı. Hastalık boyunca 70'in üzerinde hayvan telef oldu. Ertesi yıl ise kuraklık nedeniyle ithal yem almak zorunda kalan köylü yine büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Yem fiyatları yükselip, inek fiyatları düşünce cebinde para kalmayan köylü ineklerinin bir kısmını satıp, yem paralarını ödediler. Geçtiğimiz yıl da icralık olan köylünün bankadaki hesaplarına el konulup, hayvan destekleri ve süt paraları verilmiyor.

“Devlet Baba büyüktür" diyen Orhanlı Köylüleri soluğu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nda alınca, sorun bir nebze bile olsa çözülse de tamamen halledilmiş değil. İcraları kalkan köylü, borçlarının yeniden yapılandırılmasını ve kişi başı ortalama 50 Bin TL olan borcun 10 yıla vadelendirilmesini talep ediyor.

YÜZÜMÜZ BİR TÜRLÜ GÜLMEDİ

“Hayvancılığı canlandıracaktık ama yüzümüz gülmedi." diyen Orhanlı Köyü Muhtarı Efrahim Tuncel, “ 2010 yılında Orhanlı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi olarak 40x6 hayvan projesiyle, 2 Milyon TL karşılığında 40 köylümüzle 6 şar inek ve ahırları yenileneceklere yenileme desteği aldık. 2012 yılında Şap Hastalığı geldi köyümüz yaklaşık 4 ay karantina altında kaldı. Arkasından saman fiyatları yükseldi, hayvan satış fiyatları düştü, ölümler oldu. Derken vatandaşlarımız yemciye, veterinere borçlandı. Borçlarını ödemek için de hayvanlarını sattı. Bu sefer de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na olan borçlarımızı ödeyemedik. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na gidip, yetkililerle görüştük ve yeniden yapılandırma talep ettik. Borcumuzun uzun yıllara yayılmasını istiyoruz." dedi.

ÖDEME GÜCÜMÜZ YOK

Gıda, Tarım ve Haycancılık Bakanlığı'nın projesiyle 40 kişi toplam 240 inek aldıklarını, borçların 2 yıl ödemesiz 5 yıl ödemeli 7 yıla bölündüğünü söyleyen Orhanlı Köyülüsü Necdet İpek, “2 yıl sorunumuz yoktu ama ödeme zamanında şap hastalığı geldi. 240 hayvanın en az 70'i telef oldu. Önce bu yüzden mağdur olduk. İkinci yıl kuraklık vurdu. Yem sorunu yaşadık, ithal yem almak zorunda kaldık. Ödeme günü geldiğinde bankaya borcumuzu ödeyemedik. Borçlarımızı ödeyemeyince Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı icra kanalıyla haber geldi. 6 ay önce icralık olduğumuz için bankaya gelen hesaplarımıza el konuluyordu, hayvan desteklerimize, süt paralarımıza el konuyordu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na giderek bu borcu ödeyemeyeceğimizi söyledik, icra evraklarını geri çektirdik. Şu anda beklemedeyiz ne olacağını bilmiyoruz. Son ödeme tarihi 2017 fakat ödeme gücümüz yok. Borcumuzun yeniden yapılandırılmasını, 10 yıla bölünerek talep edilmesini istiyoruz." diyerek, yaşadıkları sorunları anlattı ve çözüm talebini iletti.

KEFİLLER KALKSIN BORÇLAR YAPILANDIRILSIN

Orhanlı Köyü sakinlerinden bir hayvan yetiştiricisi, proje kapsamında inek alabilmek için 3'er kişi birbirine kefil olduğunu, bazı borçluların kaçtığı için diğer borçlarında kefillere kalacağı korkusu yaşadıklarını ve kendi borçlarını bile ödeyemediklerini dile getirip, kefillerin kaldırılmasını istiyor.

12 İNEK VARDI 3 İNEK KALDI.

İnekleri aldıktan kısa bir süre sonra şap hastalığının ortaya çıktığını, daha sonraki yıllarda kuraklık nedeniyle ithal saman almak zorunda kaldıklarını ve ekonomik olarak büyük sorunlar yaşadıkları için borçlarını ödeyemediklerini söyleyen Metin Dönmez, 12 ineğinden 3 tane kaldığını dile getirip, “Devlet sıkıştırırsa elimizdeki bu destek olursa, uzun vadeli taksitlendirme istiyoruz" dedi.(Kaynak:Burdur Gazetesi- Muhabir: Bahtiyar Turan)