Dünya gazetesinden Ali Ekber Yıldırım'ın haberine göre, damızlık düve yetiştiriciliğinde yüzde 50 hibe desteği alacak 12 il şöyle: Ankara, Bayburt, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kırklareli, Malatya, Manisa, Niğde, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon.

Bakanlar Kurulu'nun damızlık düve yetiştirenlere 3 yıl süreyle yüzde 50 oranında hibe desteği sağlanmasına ilişkin kararı Resmi Gazete'nin 3 Ağustos 2016 tarihli sayısında, uygulama tebliği ise 3 Ekim 2016 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiş, ancak hangi illerde uygulanacağı belirlenmemişti.

31 İLDEN 12'SİNDE DESTEK VERİLECEK

Milli Tarım Politikası çerçevesinde 'Damızlık Düve Üretim Merkezleri' olarak ilan edilen 31 ilden sadece 12'sinde yüzde 50 hibe desteği kapsamında yer aldı.

Milli Tarım Politikası'nın önemli ayağı olan Milli Hayvancılık Projesi kapsamında, Adana, Adıyaman, Afyon, Aksaray, Amasya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Erzurum, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Yozgat'ı kapsayan 31 il Damızlık Düve Üretim Merkezi ilan edildi.

500 BAŞ KAPASİTELİ MERKEZLERİN KURULMASI ÖNGÖRÜLÜYOR

Bu illeri kapsayan bölgede en az 500 baş kapasiteli damızlık gebe düve merkezlerinin kurulması öngörülüyor. Kurulacak bu işletmeler için inşaat, hayvan alımı ve makine alımında yüzde 50 hibe desteği verilecek.

DESTEK VERİLECEK YATIRIMLAR

Açıklanan illerde, 2017 yılında, en az 500 baş kapasiteye sahip yeni kurulacak veya mevcut işletmelerini 500 baş kapasiteye çıkaracak olanlara yeni inşaat yapımı veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, damızlık dişi buzağı alımı ile makine-ekipman (gübre sıyırıcı ve yem karma makinesi) temini yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği sağlanacak.

SON BAŞVURU TARİHİ 6 MART

12 il için proje başvuruları 6 Şubat 2017 tarihi itibariyle başladı. Başvurular 6 Mart 2017'de sona erecek.

BAŞVURU KOŞULLARI

Başvuru koşulları ise özetle şöyle: Bu desteklemeden yararlanmak isteyen yatırımcılar her yıl başvuru formu ve ekinde yer alan belgeler ile Bakanlıkça belirlenen süre içinde yatırımı yapacağı yerdeki İl Müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor. Başvurular, yapıldığı yıl için geçerli olacak.