ÖZEL HABER

Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modeli'nin en önemli saç ayağını besilik ve damızlık hayvan üretimi oluşturacak.

25 ilde mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri kurulacak. Bugüne kadar unutulan meralar tekrar ülke hayvancılığına kazandırılırken, mera hayvancılığında da besi hayvancılığına büyük destek verilecek.

Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Çankırı, Çorum, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Gümüşhane, Iğdır, Kars, Kastamonu, Kayseri, Malatya, Muş, Samsun, Sivas, Şırnak, Tunceli, Van ve Yozgat, mera hayvancılığı yetiştirici bölgeleri olacak.

MERA HAYVANCILIĞINDA SÜTÇÜ DEĞİL BESİLİK HAYVANA DESTEK VERİLECEK

Mera hayvancılığının dikkat çeken en önemli yönü, sütçü, yüksek vasıflı damızlık hayvanlara değil et hayvanına destek verilecek. Mera hayvancılığı yetiştirici bölgelerinin kurulacağı yukarıdaki 25 ilde, mevcut olan işletmelerin alt yapıları iyileştirilecek. İşletmelerin ölçeği büyütülerek, inşaat yatırımlarına yüzde 50 hibe desteği verilecek. Diyelim ki üreticinin 5 hayvanı var bunu 200'e çıkarmak istiyor. 200'e kadarki canlı hayvan alımlarına devlet yüzde 30 hibe verecek. Ancak yüzde 30 hibe desteği sütçü, yüksek vasıflı damızlıklara değil, mera hayvanına yani besilik hayvan alımlarına verilecek.

25 İLDE BUZAĞI DAHA DEĞERLİ OLACAK

Diğer yandan bu 25 ilde oluşturulacak mera hayvancılığı yetiştirici bölgelerinde buzağılara normalden 200 lira daha fazla destek verilecek. Normalde buzağı desteklerinde suni tohumlama olmadan normal doğan buzağıya 350 lira, suni tohumlamadan doğmuşsa 500 lira, yerli sperma kullanılmışsa 550 lira destek verilirken, bu bölgelerdeki buzağılara 750 lira destek verilecek.

AŞILAR ÜCRETSİZ OLACAK

Bu illerde aşılamalar da çok seri ve ücretsiz yapılacak. Sağlık hizmetlerine büyük önem verilecek.

MERALARIN ISLAHINA HİBE DESTEĞİ VERİLECEK

Mera hayvancılığı yetiştirici bölgelerinde verilecek destekler bununla da sınırlı kalmayacak. Meralarla ilgili de yasal bir değişiklik yapılarak, hayvan sahiplerinin meralarla ilgili yapacağı ıslah çalışmalarına hibe desteği verilecek.

32 İLDE DAMIZLIK DÜVE ÜRETİM MERKEZİ KURULACAK

Türkiye'nin hayvancılıkta yaşadığı en önemli sorunlarından birisini de damızlık hayvan temini oluşturuyor. Ülkenin bu konuda kaynakları yeterli olmasına rağmen dağınıklıktan dolayı buradaki sorun genellikle ithalatla çözülmeye çalışılıyor. Bunun için 32 ilde damızlık düve üretim merkezleri kurulacak.

DAMIZLIK ÜRETİM MERKEZLERİ BİRLİKLER TARAFINDAN KURULACAK

Damızlık düve üretim merkezleri de Damızlık Yetiştirici Birlikleri tarafından kurulacak. Bunlar kendi üyelerinin işletmelerindeki damızlık değeri yüksek buzağıları toplayacaklar, buralarda besleyecekler, tohumlayacaklar, sağlık testlerinden geçirecekler. Pedigrili ve sağlık sertifikalı damızlık düve yetiştirecekler. İhtiyaç sahipleri de artık ithalat yerine bu merkezlerden düvelerini alacaklar.

Damızlık düve üretim merkezi kurulacak iller şunlar: Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Edirne, Erzurum, İzmir, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Niğde, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon ve Yozgat.

DAMIZLIK KOÇ-TEKE ÜRETİM MERKEZLERİ KURULACAK

22 ilde de en az 500 baş kapasiteli damızlık koç-teke üretim merkezleri kurulacak. Bu iller ise şöyle; Afyonkarahisar, Ağrı, Antalya, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Hakkari, Iğdır, Kırklareli, Konya, Mardin, Mersin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ ve Van.

Bu illerde kurulacak damızlık koç-teke üretim merkezlerinde damızlık vasfı yüksek elit sürü oluşturularak diğer sürülere katılımı sağlanacak.

DAMIZLIK MANDA ÜRETİM MERKEZLERİ

8 ilde de en az 250 baş kapasiteli damızlık manda üretim merkezleri kurulacak. Bu iller ise şöyle: Afyonkarahisar, Bitlis, Diyarbakır, İstanbul, Kayseri, Muş, Samsun ve Tekirdağ. Bu illerde kurulacak üretim merkezleri ile de damızlık değeri yüksek manda üretimi hedefleniyor.