Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, TİGEM'in taze ve dondurulmuş embriyo üretim merkezi haline getirileceğini belirtti. Bakan Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünde (TİGEM) "Yerli Sebze Tohumculuğunun Geliştirilmesi Projesi" ve "Damızlık Hayvanlara Embriyo Transferi Projesi" konularında basın toplantısı düzenledi. Damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferiyle ilgili yeni bir dönem başlattıklarını kaydeden Çelik, bu çalışma ile ülkenin ihtiyaç duyduğu hayvan varlığını temin etmek konusunda önemli bir adım atılmış olacağını belirtti.

DÜNYADA YAYGIN BİR ŞEKİLDE UYGULANIYOR

Böylelikle istenilen cinsiyette ve ırkta buzağı elde etmek mümkün olabilecektir" diye konuşan Çelik, embriyo transferinin TİGEM tarafından ilk defa gerçekleştirileceğinin altını çizdi. Embriyo transferinin, dünyada çok yaygın bir şekilde uygulanmasına rağmen Türkiye'de ağırlıklı olarak üniversitelerde araştırma çerçevesinde kaldığını bildiren Çelik, embriyo transferinin uygulanmasına bugün itibarıyla başlanılacağını açıkladı.

Bu uygulamanın yüksek vasıflı bir dişi sığırdan alınan çok sayıda yumurtanın döllenmesiyle elde edilen embriyoların, taze ya da dondurulmuş olarak çok sayıda taşıyıcı anne adayı dişi sığıra nakledilmesi işlemi olduğunu kaydeden Çelik, şunları kaydetti:

İnek, dana, düve, kuzu karkas kesim fiyatı kaç lira oldu? 15 Nisan güncel kesim fiyatları yayınlandı... İnek, dana, düve, kuzu karkas kesim fiyatı kaç lira oldu? 15 Nisan güncel kesim fiyatları yayınlandı...

"Halen TİGEM'in faal 17 işletmesinin 12'sinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. Buralarda simental, siyah alaca, esmer, jersey ve limuzin ırklarından oluşan toplam 32 bin baş hayvan varlığıyla damızlık yetiştiriliyor. Damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferiyle yeni bir dönem başlatıyoruz. TİGEM'in 6 işletmesinde çeşitli ırklardan 15 bin baş, taşıyıcı anne adayı kombine veya etçi ırklardan elde edilen embriyoların nakliyle gebe bırakılacak. Bunlardan kombine simental ırkı damızlık elde ederek hayvan varlığımızı artıracağız. TİGEM, bu projeyle taze ve dondurulmuş embriyo üretim merkezi haline gelecek. TİGEM, ilerleyen dönemlerde hayvan üreticilerimize ıslah amaçlı hizmet de sağlayacak."