ÖZEL HABER

Et açığını kapatmak için son yıllarda ciddi oranda kasaplık ve besilik hayvan ithalatı yapılmasına rağmen hayvancılık sektöründe sorunlar bir türlü çözülemiyor. Et ve Süt Kurumu piyasaya müdahale etmek için yine devreye giriyor. Et ve Süt Kurumu, Brezilya'dan ithal ettiği kasaplık hayvanları keserek, Pazartesi'den itibaren kasaplara satacak.

Diğer yandan stoklardaki dondurulmuş eti de sanayiciye düşük fiyattan verecek. ESK'nın kırmızı ete müdahalesi üreticinin tepkisini çekerken, sektör temsilcileri kırmızı ete talebin yoğun olmadığı bir dönemde müdahaleye ihtiyaç duyulmasının Ramazan ayında ciddi bir krizin habercisi olarak değerlendiriyor.

KIRMIZI ET FİYATLARINA MÜDAHALEYİ BAKAN AÇIKLADI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya müdahale edeceğini açıkladı. Bakan Çelik, müdahalenin gerekçesi olarak spekülatörleri gösterirken, ülkede yeterli miktarda kesimlik olgunluğa gelmiş kasaplık sığır bulunduğunu iddia etti.

ESK KASAPLARA 22.50, SANAYİCİYE 20.50 LİRADAN ET SATACAK

Piyasaları speküle edici girişimlere kesinlikle izin vermeyeceklerini dile getiren Çelik, “Et ve Süt Kurumumuz devreye girmiş bulunmaktadır. 27 Mart 2017 Pazartesi gününden itibaren; Kasaplarımıza 22,50 TL/KG fiyatla taze Karkas Sığır Eti, Yemek sanayicilerine ve et sanayicilerine 20,50 TL/KG fiyatla Dondurulmuş Karkas Sığır Eti satışı yapılacaktır" dedi.

KARKAS FİYATLARI 1 İLE 1.5 LİRA ARTTI

Son 45 günde et kesim fiyatları 1 lira ile 1,5 lira arasında yükseldi. 24 liraya kesilen ithal danalar, 25.5 liradan kesilmeye başlandı. Yerli besilik danalarda 22.5 liradan 24 liraya yükseldi. Karkas ette yaşanan bu artıştan endişelenen Bakanlık, Pazartesi gününden itibaren Et ve Süt Kurumu'nu devreye sokacak. Sanayiciye 20.50 liradan verilecek dondurulmuş karkas sığır eti, stoklardan karşılanacak. Et ve Süt Kurumu'nun zaten bu anlamda ciddi bir stokunun olduğu biliniyor.

2017'NİN İTHAL İLK KASAPLIK HAYVANLARI TÜRKİYE'YE GELDİ

Kasaplara 22.50 liradan verilecek taze karkas sığır eti ise Brezilya'dan getirilen kasaplık hayvanlardan karşılanacak. 2017'nin ilk ithal kasaplık hayvanları önceki gün Türkiye'ye girdi. Güney Amerika'dan gelen ilk gemide 3 bin 700 hayvan bulunuyordu. Bu hayvanlar kesime girdi. 5 bin başlık geminin de yolda olduğu kaydediliyor. Bakanlığın kasaplık hayvan ithalatını ihtiyaca göre devam ettireceği belirtiliyor.

ÜRETİCİ MÜDAHALEYE TEPKİ GÖSTERİYOR

Üretici, Et ve Süt Kurumu'nun piyasaya girerek fiyatları düşürmesine tepki gösteriyor. Kesimlik karkas et fiyatlarının son 45 günde 1, 1.5 lira artmasının normal bir artış olduğuna dikkat çeken üreticiler, “yem fiyatlarına gelen zam ortada. Döviz kurlarından dolayı bırakın et fiyatlarını Türkiye'de fiyatı artmayan bir ürün var mı?" tepkisinde bulundu.

Bakanlığın et sektörüne 22.50 liradan müdahalesinin üreticiyi mağdur edeceğine dikkat çekilirken, “Üretici zaten zor durumda üretimini devam ettiriyor. Bu insanlar kazanmayacaksa neden üretim yapsınlar?" eleştirisinde bulunuluyor.

Diğer yandan ESK'nın düşük fiyattan et satışının üreticiye yansımayacağı, birilerinin bu satış işleminden yüksek kar edeceği yönünde endişeler mevcut.

MÜDAHALENİN GEREKÇESİ

Bakanlık yetkilileri ise ESK'nın satış fiyatı olan 22.50 liranın üreticinin maliyeti düşünülerek belirlendiğini savunurken, şu anda besi maliyetinin 21.50 – 21.75 lira civarında bulunduğunu kaydettiler. Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesinin üreticiyi mağdur etmek için yapılmadığını ileri süren yetkililer, ESK'nın müdahalesini; “Ramazan beklentisinden dolayı adamlar kesimliğe gelmiş hayvanlarını kestirmiyorlar. Aslında şu anda kestirseler fiyatlar çok iyi bir noktada. Ancak fiyatlar artacak beklentisiyle kestirmiyorlar. Kestirmedikleri için de bu hayvanlar iyice yağlanacak. Et kaybı yaşanacak. Et ve Süt Kurumu'nun yapacağı müdahale ile en azından fiyat artacak beklentisinin önüne geçilecektir" şeklinde savundular.

MÜDAHALE KRİZİN HABERCİSİ Mİ?

Diğer yandan sektör temsilcileri, Türkiye'nin son yıllarda yaptığı ciddi ithalata rağmen Et ve Süt Kurumu'nun fiyatları gerekçe göstererek müdahale etmesinin aslında sektörde ciddi bir sorunun bulunduğunu gösterdiğine dikkat çekiyorlar. Sektör temsilcileri, müdahaleyi; "Ete talebin yoğun olmadığı bir dönemde müdahaleye ihtiyaç duyuluyorsa Ramazan ayında ciddi bir kriz var demektir" şeklinde yorumlandı.

TARIMDAN HABER