Döviz kurunda yaşanan sıkıntıdan dolayı besilik, canlı kasaplık ve karkas et ithalatı durma noktasına geldi. Et ve Süt Kurumu'nun bazı firmalarla anlaşarak sözleşmeleri feshederken, bazı firmalarla da iş eksiltimine gittiği kaydediliyor. Besilik ithalatında ise üreticiler önünü göremediği için alımdan vazgeçerken, bu durumun 6 ay sonrası için yeni bir et krizine neden olmasından endişe ediliyor.

SIRBİSTAN VE UKRAYNA'DAN YAPILACAK ET İTHALATINDA İŞ EKSİLTİMİNE GİDİLDİ

Son günlerde döviz kurlarında yaşanan aşırı artış Türkiye'nin besilik ve kasaplık hayvan ithalatında politika değişikliğine gitmesine neden oldu. Canlık kasaplık ve karkas et ithalatında daha önce yapılmış bazı sözleşmeler iptal edildi. Bu kapsamda Sırbistan ve Ukrayna'dan yapılacak 12 bin 500 ton kasaplık et ithalatında yüzde 50 iş eksiltimine gidildi. Bulgaristan ve Romanya'dan yapılacak ithalatlar durduruldu. İspanya'dan yapılan ithalatta ise iş eksiltimi yapıldı.

EN BÜYÜK SORUN BESİLİK İTHALATINDA YAŞANIYOR

Canlı kasaplık ve karkas et ithalatında sözleşme iptali veya iş eksiltimi yaşansa da asıl sorun besilik hayvan ithalatında yaşanıyor. Artan döviz kurundan dolayı üretici önünü göremediği için besilik başvurularını iptal ettirirken, Et ve Süt Kurumu da gelen iptaller üzerine anlaşma yaptığı firmalarla iş eksiltimine gidecek. Ancak üreticinin besilik ithalatından vazgeçmesi 6 ay sonrası için ette yeni bir kriz endişesine neden oldu. Bunun için Bakanlık yetkililerinin besilik ithalatında üreticiyi koruyacak bir sistem üzerinde çalışma başlattığı kaydediliyor.