Saman ithalatı üzerinden hayvancılıkta Türkiye'nin neleri ithal ettiğine işaret eden Yıldırım, “Çok uzağa gitmeye gerek yok. Bulgaristan'dan canlı hayvan, koyun, kuzu, saman, ayçiçeği ithal eden Türkiye, bir bakan da ithal edebilir" tepkisinde bulundu. Yıldırım, bugünkü yazısında hayvancılıkta Türkiye'nin içler acısı durumunu gözler önüne serdi. 'Hayvancılıkta ithal çarkı nasıl işliyor?' diye soran Yıldırım, şunları kaydetti:

İTHAL EDİLMEYEN BİR ŞEY KALMADI!

"Hayvancılık yapmak için hayvan materyali ithal ediliyor. Süt hayvancılığı yapanlar damızlık düve, besicilik yapanlar besilik dana ithal ediyor. Koyun, keçi yetiştirenler damızlık ithal ediyor.

Hayvanı ithal ettiniz iş orada bitmiyor. Hayvanı ne ile besleyeceksiniz? Yem vermeniz gerekiyor. Yem hammaddesinin başta soya, mısır ve diğer ürünler olmak üzere yaklaşık yüzde 50'si ithal ediliyor.

Kaba yem yedireceksiniz. Saman da ithal.

Sonra hayvanlara çoban lazım, bakıcı lazım. O da ithal. Eskiden Moldovyalılar vardı. Şimdi Suriyeliler çoban oldu.

Hayvanınız hastalandı, aşı yapmanız gerekiyor, ilaç tedavisi uygulayacaksınız. O da ithal.

Yetiştirdiğiniz hayvan et ihtiyacınızı karşılamıyor. Et fiyatı yükseliyor. Bu kez et ithal ediliyor.

Hayvanınızın verimli ırk olmasını, süt veriminin, et veriminin yüksek olmasını istiyorsunuz. Bunun için suni tohumlama yapacaksınız, sperma da ithal.

İthal olmayan tek şey kaldı. Bu kadar ithalatı yönetecek bir tarım bakanı. O da ithal olursa çark tamamlanacak. Çok uzağa gitmeye gerek yok. Bulgaristan'dan canlı hayvan,koyun,kuzu,saman,ayçiçeği ithal eden Türkiye, bir bakan da ithal edebilir. Ağlanacak halimize güler olduk."

TARIMDAN HABER