Mart ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD en düşük 20 lira olmalı! Mart ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD en düşük 20 lira olmalı!

Embriyo Transferi ile Üstün Vasıflı Damızlık Sığır Üretim Projesi, yüksek maliyetine karşılık istenen sonucun alınamamasından dolayı durduruldu. 2017'nin başında başlatılan projeyle ilgili olarak dönemin Bakanı Faruk Çelik, damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferiyle ilgili yeni bir dönem başlattıklarını belirterek, bu çalışma ile ülkenin ihtiyaç duyduğu hayvan varlığını temin etme konusunda önemli bir adım atıldığını belirtmişti. TİGEM'in taze ve dondurulmuş embriyo üretim merkezi haline getirileceğini belirten Çelik, projenin önemini şu şekilde özetlemişti:

"Halen TİGEM'in faal 17 işletmesinin 12'sinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılıyor. Buralarda simental, siyah alaca, esmer, jersey ve limuzin ırklarından oluşan toplam 32 bin baş hayvan varlığıyla damızlık yetiştiriliyor. Damızlık yetiştiriciliğinde embriyo transferiyle yeni bir dönem başlatıyoruz. TİGEM'in 6 işletmesinde çeşitli ırklardan 15 bin baş, taşıyıcı anne adayı kombine veya etçi ırklardan elde edilen embriyoların nakliyle gebe bırakılacak. Bunlardan kombine simental ırkı damızlık elde ederek hayvan varlığımızı artıracağız. TİGEM, bu projeyle taze ve dondurulmuş embriyo üretim merkezi haline gelecek. TİGEM, ilerleyen dönemlerde hayvan üreticilerimize ıslah amaçlı hizmet de sağlayacak"