Çiğ süt üretiminin artırılması için yıllarca Holstein yetiştiriciliğinin yapıldığını ancak bu ırkın et üretiminde verimli olmadığını bildiren Yıldırım, üreticinin hem et verimi hem de süt verimi iyi olan kombine ırk Simental hayvanları tercih etmeye başladığını söyledi.
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ KİMLİK DEĞİŞTİRECEK
Bu konuda dün İzmir'de ilk kez; 'Türkiye Simental Yetiştiriciliği Paneli' düzenlendiğini vurgulayan Yıldırım, “Hayvancılık sektöründeki tüm tarafların bir araya geldiği toplantıda konuşulanlara bakılırsa önümüzdeki 15-20 yılda Türkiye'de sığır yetiştiriciliği kimlik değiştirecek. Süt ırkı Holsteinların yerini başta Simental olmak üzere kombine ırklar alacak" dedi.
Yıldırım, panelde konuşulanların sonuçlarını ise şöyle özetledi:
SİMENTAL RÜZGARI ESECEK
Türkiye'de önümüzdeki dönemde sığır yetiştiriciliğinde deyim yerindeyse Simental rüzgarı esecek. Yetiştiricilerin Simental talebi her geçen gün artıyor. Bugüne kadar ortaklarına Holstein süt ırkı hayvan temin eden damızlık sığır yetiştiricileri birliklerinden bazıları şu günlerde Simental ithal ediyor.
197 BİN İŞLETMEDE SİMENTAL YETİŞTİRİLİYOR
Türkiye'de 197 bin işletmede Simental yetiştiriciliği yapılıyor. Bunların yüzde 90'nı 1 ile 5 hayvan beslenen küçük aile işletmesi. Simental hayvanların en yoğun yetiştirildiği bölge Amasya ve Çorum'unda içinde olduğu Orta Karadeniz Bölgesi.İç Anadolu, özellikle Afyon, Ege Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde de Simental yetiştiriciliği yaygın. Yetiştiriciliğin en az olduğu bölge ise Akdeniz.
KOMBİNE IRKLARIN DESTEKLENMESİNE AĞIRLIK VERİLECEK
Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvancılık desteklerinde,hibe kredilerinde kombine ırklara ağırlık verecek. Süt ırkı hayvancılık devam edecek ama kombine ırklar itici güç olacak.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın ortaklaşa yürüttüğü Döl Kontrolü Projesi ve Gentürk Sperması çalışmalarında da Simentale daha çok ağırlık verilecek.
Et verimi yüksek olan Simental ırkı sığırlarda yapılan çalışmalarla süt verimi ortalama 305 günlük laktasyon döneminde inek başına 4 bin 630 litreye ulaştığı ifade edildi. Süt veriminin artması, kırmızı etteki ihtiyaç Simental ırkı sığırların daha çok tercih edilmesine neden olacak.
Özetle, Türkiye, sığır yetiştiriciliğinde deyim yerindeyse makas değiştiriyor. Sütçü ırklar yerine kombine(süt+et) ırklara yöneliyor. Hangi ırk olursa olsun eğer ıslah çalışması yerine ithalata dayalı bir politika uygulanırsa Türkiye dışa bağımlılıktan kurtulamaz. Et ve süt sorunlarını çözemez.
TARIMDANHABER
Güncelleme Tarihi: 29 Eylül 2019, 13:55
Yıllar evvelinde atılacak adım nihayet atıldı, çünkühoştayin ırkı çok yiyen, verimsiz, çabuk hastalanan bir hayvan cinsidir onun için atılan adımlar memnuniyet vericidir inşallah başarırız. çünkü simental cinsi çok super kaliteli bir hayvan cinsi