Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, hayvancılık konusunda üretime dönük mekanizmanın kurulması için her türlü desteği vereceklerine işaret ederek, "Bu konuda aldığımız önlemler var ve bunların tümünün önümüzdeki yıl uygulamaya gireceğini belirtmek isterim" dedi.

Et konusunda orta ve uzun vadede üretim düzeyini yukarı çekecek birçok tedbirin devreye gireceğini bildiren Çelik, “Hayvan varlığımızı artırmaya yönelik gayret içinde olacağız" diye konuştu.

Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) tarafından düzenlenen 'Yapısal Sorunlar Perspektifinden Verimlilik ve Gıda Enflasyonu' konferansına katılan Bakan Çelik, hayvancılık politikaları ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

"Türkiye'yi süt, besi ve yetiştirici ile ilgili üç bölgeye ayıracak ve hayvancılığa yeni bir soluk aldıracak bir sürece girileceğini bildirmek isterim" diye konuşan Çelik, “Tarımsal ürünlerin ve gıdanın arz güvenliğini sağlayacak milli tarım destekleme modelinde ise özellikle bitkisel üretimle ilgili yeni bir döneme girmiş oluyoruz. 941 havza belirledik, 4 ay boyunca 941 ilçe ile tek tek görüşüldü. Bu havzalarda ayrıntılı şekilde çalışmalarımızı yaptık ve destekleme modelimizin hangi ürünlere, nasıl uygulanacağını belirledik" dedi.

ÜRÜNLER AYRI AYRI MASAYA YATIRILDI

Çelik, şunları kaydetti: “Ürünler ayrı ayrı masaya yatırıldı ve bir doküman haline geldi. O havzada hangi ürünün en verimli ekilmesi gerekiyorsa üreticiye onu tavsiye ediyoruz. 'Eğer bu havzada bu ürünü toprakla buluşturursanız destek veriyoruz, eğer başka bir şey buluşturursanız desteğimizi çekiyoruz' diyoruz. Bakanlığın müdahale alımlarını da havza bazlı üretim sistemine entegre olacak şekilde düzenleyeceğiz."