Besilik hayvan ithalatında büyük bir vurgun hazırlığının yapıldığı ortaya çıktı. Et ve Süt Kurumu'nun bu yıl yapacağı besilik ve kasaplık hayvan ithalatında yabancı bir firmanın Güney Amerika Anguslarını, Avrupa Angusu diye Türkiye'ye satmak için bütün çalışmalarını tamamladığı kaydediliyor. Bu skandal gelişme karşısında Bakanlığın gizli bir çalışma başlattığı belirtiliyor. Bu skandal vurgun hazırlığı, Türkiye'nin yaptığı hayvan ithalatlarını da tartışmalı hale getirdi.

SKANDAL VURGUN İDDİASI İLE ÇALKALANIYOR!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, skandal hayvan vurgunu iddiası ile çalkalanıyor. Bakanlık gizli bir çalışma yürütürken, Macaristan küpeli olsa da Angusların Güney Amerika Angusu olup olmadıklarının tespit edilip edilmeyeceğinin yollarını arıyor.

TÜRKİYE, BESİLİKTE İTHALATA BAĞIMLI HALE GELDİ!

Türkiye, kırmızı et açığını kapatmak için bu yıl da besilik ve kasaplık hayvan ithalatı yapacak. İthalat yetkisi de gümrüksüz bir şekilde sadece Et ve Süt Kurumu'na verildi. Et ve Süt Kurumu'na ilk planda 500 bin baş ithalat yetkisi verilirken, bu rakamın yılsonuna doğru 700 bine çıkarılması bekleniyor.

2017 İTHALATI İÇİN BESİCİLERDEN TALEP TOPLANIYOR

Et ve Süt Kurumu, yapacağı besilik ve kasaplık hayvan ithalatı için şu anda besicilerden talep topluyor. Talep başvuruları 3 Şubat'ta dolacak. Et ve Süt Kurumu, 3 Şubat'tan sonra gelen taleplere göre hayvan ithal edecek. İthal edilecek hayvanlarda Avrupa ve ağırlıklı olarak Güney Amerika ülkelerinden getirilecek.

İDDİALAR BAKANIN EN YAKININDAKİ İSMİ GÖTÜRDÜ!

Geçtiğimiz yıl yapılan ithalatlarda hayvanların kalitesi ve fiyatı konusunda farklı iddialar gündeme gelmişti. Bakan Faruk Çelik'in en yakınındaki Danışmanı Ali Koyuncu'nun da bu iddialardan dolayı görevden ayrılmak zorunda kaldığı kaydediliyor.

GÜNEY AMERİKA ANGUSUNU MACARİSTAN ANGUSU DİYE SATACAKLAR!

Daha bu iddialar tazeliğini korurken, yeni bir vurgun iddiası ortalığı karıştırdı. Bakanlığın gündemine bomba gibi düşen skandal iddiaya göre, hayvan ticareti yapan Avrupa'nın büyük firmalarından olan bir firma 20 bin Angusu Güney Amerika ülkelerinden Macaristan'a getirerek, bu hayvanları Avrupa Angusu diye Türkiye'ye satacak. Söz konusu bu büyük firma bütün çalışmalarını da tamamladı. Hayvanların, küpeleri dahi değiştirilerek Macar küpeli yapıldı.

TÜRK FİRMASININ TEDARİKÇİLİĞİNİ YAPIYOR

Söz konusu bu Macaristanlı firma, Türkiye'de Et ve Süt Kurumu ile ithalat sözleşmesi yapan büyük bir Türk firmasının tedarikçiliğini yapıyor. Macaristanlı firma, Güney Amerika ülkelerinden getirdiği 20 bin Angusu Macaristan Angusu diye bu Türk firması üzerinden Türkiye'ye sokacak.

MİLYONLARCA EURO VURGUN YAPILACAK!

Güney Amerika Angusu ile Avrupa Angusu arasında hem fiyat hem de kalite bakımından büyük fark var. Güney Amerika Angusları, Avrupa Anguslarından hem daha ucuz hem de et kalitesi daha düşük. Eğer bu vurgun gerçekleştirilebilirse Türkiye'deki besiciler üzerinden Macaristanlı bu firma milyonlarca euro vurgun vuracak. Besiciler ise büyük bir darbe yiyecek.

BAKANLIK GİZLİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYOR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, vurgun hazırlığı ile ilgili gizli bir çalışma başlatırken, Macaristan küpeli olsa da Angusların Güney Amerika Angusu olup olmadıklarını tespit edilip edilmeyeceğinin yollarını arıyor.

BESİCİ GÜNEY AMERİKA ANGUSLARINI KESTİREMİYOR

Bu skandal vurgun iddiası, Türkiye'nin yaptığı besilik ve kasaplık hayvan ithalatını da sorgulatır hale getirdi. Geçen yıl özel sektör ve ESK tarafından ithal edilen ve bu aralar kesimliğe giden Güney Amerika Anguslarının pek rağbet görmediği bundan dolayı da besicinin büyük bir mağduriyet yaşadığı kaydediliyor. 2016 yılında hayvan ithalatı özel sektöre kapatılmadan önce özellikle 5 ve 6'ncı aylarda özel sektör eliyle yoğun bir şekilde ithalat yapılmıştı. Bu ithalatın da önemli bir bölümü Güney Amerika ülkelerinden gerçekleştirilmişti. Gerek bu hayvanlar gerekse Et ve Süt Kurumu'nun 9'ncu ayda getirdiği Anguslar, şu sıralar kesime gidiyor. Ancak bu hayvanların çok yağlı olmasından dolayı besicinin pazarlamada ciddi sorunlar yaşadığı vurgulanıyor.