Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü'nün (OİE), Kurban Bayramı öncesinde 11 Eylül 2015 tarihinde, Fransa'nın Auvergne Bölgesinde Mavidil Serotip 8 hastalığının görüldüğünü ilan ettiğini belirten Yıldırım, bu bölgeden Fransa'nın diğer bölgelerine ve Avrupa Birliği ülkelerine hayvan sevkiyatının durdurulduğunu anımsattı.

HASTALIKLI HAYVANLAR TÜRKİYE'YE GETİRİLMEK ÜZERE YOLA ÇIKTI İDDİASI

Ancak hastalık çıktıktan sonra Fransa'nın yasaklı bölgesinden alınan hayvanların başka bölgelere yüklenerek Türkiye'ye ithal edilmek üzere yola çıkarıldığı yönünde iddiaların bulunduğunu belirten Yıldırım, bu gemilerin de bu hafta içerisinde Türkiye'ye geleceğini kaydetti.

BU İKİ GEMİYE DİKKAT!

Tarım Bakanlığı'nı uyaran Yıldırım, “Kurban Bayramı'nın ikinci günü yüklenen ve bu hafta içerisinde gelecek iki gemiden birisinin Mersin Limanı'na, diğerinin ise Samsun Limanı'na yanaşarak ithal besilik danaları indirmesi bekleniyor. Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Mavidil Serotip 8'in görüldüğü Auvergne Bölgesi'nden hayvanların başka bölge ve limandan yüklenmesi riski karşısında gelen hayvanların kulak küpe numaralarını kontrol etmeli. Mersin ve Samsun Limanı'na indirilecek hayvanlardan mutlaka kan örneği alarak gerekli analizleri dikkatle yapması gerekir" dedi.

BU HASTALIK TÜRKİYE'YE BİR GİRERSE HAYVANCILIĞIN SONU OLUR

Fransa'da görülen Mavidil Serotip 8 hastalığının Türkiye'de bugüne kadar hiç görülmeyen bir hastalık olduğunun altını çizen Yıldırım, gerekli kontrollerin yapılmaması durumunda bu hastalığın ülke hayvancılığının sonunu getireceğini bildirdi. “Fransa'da görülen Mavidil Serotip 8 hastalığı Türkiye'ye girerse bu ülke hayvancılığının sonu olur. Çünkü hastalık hayvandan hayvana değil, sineklerle,özellikle sivrisinek aracılığıyla yayılıyor. Karantina uygulaması da hastalığın yayılmasını engelleyemez. Ülke hayvancılığı geri dönüşü olmayan bir tehlike ile karşı karşıya" değerlendirmesinde bulunan Yıldırım, “Özetle, Mavidil hastalığı nedeniyle Avrupa Birliği ülkelerinin hatta Fransa'nın kendi içerisinde sevkiyatını durdurduğu hayvanların Türkiye'ye girişi ülke hayvancılığının sonu olur. Buna göz yumanlar Fransa'dan “şövalye nişanı" alabilir, fakat ülke insanının sağlığını, ekonomisini ve hayvancılığını tehlikeye atar" dedi.