Et ve Süt Kurumu tarafından ithal edilen kurbanlık hayvanlarda şarbon hastalığının çıkması, yapılan ithalatları yeniden tartışmalı hale getirdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kurban Bayramı öncesinde yaptığı açıklamada ülkede kurban açığının bulunmadığını belirterek, “Mevcut hayvan varlığımız, ülkemizin 2018 yılı kurbanlık ihtiyacını karşılayacak seviyededir" demişti. Ülkede kurbanlık açığı bulunmamasına rağmen Et ve Süt Kurumu, şarbon hastalığı çıkan kurbanlıkları 'tedbiren' ithal etmişti. Kurbanlık ithalatının ihtiyaçtan dolayı değil 'tedbiren' yapılması, hayvancılıkta ithalatın artık bilinçli bir politika haline getirildiğini gözler önüne sermişti.

ŞARBONLU HAYVANLARIN İTHALATINI HANGİ FİRMA YAPTI?

Milli Gazete'de Sadettin İnan'ın 13 Haziran'da yayınlanan haberine göre, Et ve Süt Kurumu, Uruguay'dan tedbiren 30 bin baş kurbanlık ithalatı yaptı.

HASTALIKLI HAYVANLAR ÜLKEYE NASIL GİRDİ?

Et ve Süt Kurumu, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde bulunan özel sektöre ait bir işletmede şarbon hastalığının görülmesi üzerine firmanın karantinaya alındığını bildirdi. Yapılan açıklamada kesilen hayvanlara ait karkas etlerin Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü elemanları gözetiminde imha edildiği ve bu etlerin piyasaya sürülmediği belirtildi.

Ancak şarbon hastalığı çıkan hayvanların ülkeye nasıl girdiğine dair bir bilgi verilmezken, sorumluları hakkında nasıl bir işlem yapılacağı da açıklanmadı.