Antalya Valiliği tarafından ''Mera-Yaylakların Kullanımı, Korunması ve Göçer Hayvan Hareketleri '' başlığıyla yayınlanan genelgeyle 2018 yılında hayvan otlatılmasına yönelik usul ve esaslar kamuoyuna duyuruldu. Serik'ten yaylalara yaya olarak gidecek olan göçerlerin güzergâhının; Gebiz Mahallesi, Haskızılören ve Bozdoğan Mahalleleri ile Bucakköy, Karataş ve Akbaş Mahalleleri üzerinden olacağı bildirildi. Göçlerin bu yollar üzerinden en seri şekilde ve çevreye zarar vermeden sevk edileceği ifade edilerek, bu güzergâhın dışında yaya olarak sevke müsaade edilmeyeceği bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Antalya Valisi Münir Karaloğlu imzasıyla yayınlanan genelgede, ''İlimizdeki mera, yaylak, kışlak ve otlaklardan yararlanan ve geçiş yapan göçerler 2018 yılı otlatma mevsiminde aşağıdaki esaslar çerçevesinde hareket edeceklerdir. '' denildi. Genelgeyle mera komisyonları tarafından tahsis kararı alınmayan yerlerde, geçmişten beri bu alanı mera ve yaylak olarak kullandığını belgeleyenler ve söz konusu bu meranın bulunduğu mahalle ya da belediye sınırları içerisinde ikamet edenler hariç herkese kiralama zorunluluğu getiriliyor.

Otlatma Mevsimi 20 Mayıs'ta Başlayacak 15 Ekim'de sona erecek

Antalya sınırlarında herhangi bir mera ve yaylakta hayvan otlatmak amacıyla hareket eden sürü sahiplerinden, gidecekleri mera ve yaylağı mera komisyonunda kiraladıklarına dair belge isteneceğinin belirtildiği genelgede, belgesi olmayanlar hakkında ise yasal işlem yapılacağı bildirildi. Genelgeye göre Antalya'da 2018 yılı otlatma mevsimi, sahil kesimindeki mera ve yaylaklarda 15 Nisan'da başlayacak ve 15 Ekim'de sona erecek. Yaylalarda otlatma mevsimi de 20 Mayıs'ta başlayacak ve 5 Ekim'de sona erecek. Genelge, bu tarihlerden önce ve sonra mera ve yaylaklara çıkılmasını yasaklıyor.

Kapasitesinin üzerinde hayvan yaylaya girmeyecek

Belirtilen tarihten önce mera ve yaylaklara çıkılmayacağı belirtilen genelgede; ''Bu tarihten sonra mera ve yaylakta kalınmayacaktır. Otlatma Mevsiminde mera ve yaylaklara otlatma kapasitesinin üzerinde hayvan sokulmayacaktır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından mera ıslah ve amenajman projeleri yürütülen yerleşim birimlerinde projeler kapsamında hazırlanan otlatma planlarına göre otlatma yapılacaktır. 2018 yılı otlatma mevsimi başında hazırlanan bu otlatma planları Mera Yönetim Birlik Başkanlıklarına, her mera için otlatma hakkı verilen hayvan sahiplerine duyurulmak üzere tebliğ edilecektir. Mera Kanununun 27. Maddesinde öngörüldüğü şekilde Otlatma Planlarının uygulandığı mera yaylak ve kışlaklarda karara uymayan veya yükümlülüklerini yerine getirmeyenlerin yararlanma hakları en az 7 gün, en çok 30 gün süre ile geçici olarak, aynı fiilin tekrarı halinde ise yararlanma hakkı bir otlatma dönemi için iptal edilecektir.'' denildi.

TARIMDANHABER