"Sığırların Nodüler Ekzantemi (Yumrulu Deri Hastalığı, LSD) Aşılama Kampanyası" çalışmalarının devam ettiğini bildiren Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, yaptığı açıklamada, Mayıs sonuna kadar tamamlanması hedeflenen kampanyada, 3 aylıktan büyük tüm büyükbaş hayvanlar aşılanacağını duyurdu.

Açıklamanın devamında, şu ifadeler aktarıldı:

“LSD, tipik olarak deride; nodüller ve yumrularla karakterize viral bir hastalıktır. Sinek ve sivrisinek sokması hastalığın yayılmasında en büyük role sahiptir. Direk temasın ise yayılımda küçük rolü olduğu görülmüştür. LSD hastalığının insanlara bulaşma özelliği yoktur. Hastalık, süt verim kaybı, derinin kalıcı zarar görmesi ve ikincil bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ölüme sebebiyet vermesi ile ciddi ekonomik kayba neden olmaktadır. Hastalığın yayılma oranı yüzde 3-85 arasında, ölüm oranı ise yüzde 1-3 ancak bazen yüzde 40'a ulaşabilmektedir. 5966 sayılı kanuna göre ihbarı mecburi ve tazminatlı hastalıklar listesinde yer almaktadır.

Hayvanlar Mutlaka Aşılanmalı!

İlimizde 2017 yılında görülmeyen bu hastalıktan korunma yolları; aşılama, sinek-sivrisinek mücadelesi, hayvan nakillerinin kontrollü yapılması, işletmelerde temizlik ve dezenfeksiyon gibi tedbirlerin hassasiyetle alınmasıdır. Yetiştiricilerimizin, aşılama için köy ve mahallelerine gelecek veteriner sağlık ekiplerine yardımcı olmaları ve cezai durumla karşılaşmamak için hayvanlarını mutlaka aşılatmaları gerekmektedir.”

Kaynak: Giresun Tarım İl Müdürlüğü