Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Osman Türkman, 'Aşılama bizden üretim sizden' projesiyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Türkman, açıklamada şunları kaydetti: "Ben Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği başkanıyım ve aynı zamanda Veteriner Teknikeriyim. 25 yıl Tarım ve Orman Bakanlığı taşra teşkilatlarında görev yaptım. Tarım Bakanlığında görev yaptığım 25 yıl boyunca her daim köylerde üreticilerimizin hayvanlarına Bakanlığımızın programlı aşılarını periyodik olarak yaptım. 25 yıllık görev sürem içerisinde 5 milyondan fazla küçükbaş, büyükbaş, tek tırnaklı, kanatlı ve kedi, köpeğe aşı yaptım. Benim gibi Tarım Bakanlığında ve özel sektörde görev yapan 10 binlerce Veteriner Hekim, Veteriner Teknikeri ve Veteriner Teknisyeni de bu ve diğer koruyucu hayvan aşılarını yaptı, yapmaya devam ediyor.

KORUYUCU AŞI UYGULANMADIĞINDA HAYVANLARDAN İNSANLARA GEÇEBİLEN ZOONOZ HASTALIK RİSKLERİ ARTIYOR

Koruyucu aşı sağlıklı hayvana, sağlıklı canlıya yapılır ki onu hastalılara karşı korusun. Hayvan veya canlı hastalandıktan sonra hasta olana koruyucu aşı uygulanmaz, varsa tedavi edici aşılar veya ilaçla tedaviye başlanır. İlaçla tedavi ise hem çok maliyetli  olmakta hem de ölümler ve kayıplar fazla olmaktadır. Koruyucu aşı uygulanmadığı taktirde hayvanlardan insanlara geçebilen zoonoz hastalık riskleri de artmaktadır.

GAZİANTEP'DE YAVRULARIN YAKLAŞIK YÜZDE 10-15'İNİ KAYBEDİYORUZ

Gaziantep genelinde Birliğimizin 6501 üyesi bulunmakta ve bu üyelerimize ait yaklaşık 650 – 700 bin civarında küçükbaş hayvan bulunmaktadır. Üyelerimizin bu hayvanlarından yıllık yaklaşık 350 – 400 bin civarında yavru doğmaktadır. Ancak bu yavrulardan yıllık yaklaşık % 10 ile 25’i arasında kayıp yaşanmaktadır. Bu kayıp da yaklaşık 60 – 70 bin adet kuzu ve oğlağın ölmesi demektir. Kuzu ve Oğlak ölümleri yüzünden üyelerimizin kazancı azalmakta, zarar etmekte, aynı zamanda maliyetler arttığı için sofralarımıza gelen et, süt gibi hayvansal gıdaların fiyatı da artmaktadır.

KUZU OĞLAK KAYIPLARININ ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN DESTEK İSTEDİK

Bizde bu durumu Gaziantep Büyükşehir Belediyemize ilettik, kuzu ve oğlak kayıplarının önüne geçilebilmesi, üyelerimizin zararlarının en az seviyeye indirebilmesi, kazançlarının arttırabilmesi için ve Gaziantep genelinde tüm hayvanlarda aynı mevsim içerisinde Bakanlığımız tarafından programlı olarak uygulanmakta olan aşıların ve uygulama bedellerinin karşılanmasını talep ettik. 

GAZİANTEP BELEDİYESİ DESTEK VERDİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyemiz de sağ olsun üyelerimizin ve üreticilerimize destek olabilmek, yavru kayıplarını azaltabilmek, verimi arttırmak, maliyetleri düşürmek, hastalıkların ana kaynağını kurutabilmek ve sağlıklı gıdanın sofralarımıza gelmesine katkı sağlamak için talebimizi kabul ederek Gaziantep Valiliği ve Tarım Bakanlığı ile protokol imzalayarak projeyi başlattılar. 

TÜRKİYE'DE ÜRETİLEN YERLİ VE RESMİ AŞILAR 

Bu aşılar Tarım Bakanlığı tarafından Türkiye’de üretilen veya ürettirilen yerli ve resmi aşılar olup, aşıların içeriği ve gerekliliği belli olan aşılardır. Bu aşılar yüzyıllardır hayvan sağlını ve aynı zamanda insan sağlığını koruyabilmek için Bakanlığımız tarafından uygulanmaktadır.

DIŞ GÜÇLER İDDİASI VİCDANSIZLIKTIR

Bu aşıların, bu projenin dış güçler ile, küreselcilerle, yapay et ile, Paris iklim antlaşması ile Bil Gates vb. kişi ve kurumlar ile bağlantısının olduğunu belirtip, İlimiz ve ülkemiz hayvancılığı için çok faydalı olan bu çalışmayı, projeyi çarpıtarak başta sosyal medya ve basında dile getirmek akıl ile izah edilebilecek bir davranış değildir. Bu kadar güzel ve faydalı bir projeyi tam tersi bir şekilde belirtmek aynı zamanda vicdansızlıktır, insafsızlıktır. 

Bu aşı projesi ile üyelerimize, üreticilerimize vermiş oldukları destekten dolayı Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız sn. Fatma Şahin’e, Gaziantep Valimiz sn. Davut Gül’e, Tarım ve Orman Bakanımız sn. Bekir Pakdemirli’ye ve emeği geçen, katkı sağlayan herkese teşekkür ederim.