ÖZEL HABER

Konya İli Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Birliği(DKKYB) Başkanı Fettah ÖZTÜRK, Türkiye piyasasına ithal kırmızı et girmesini ve dolardaki kur atışının hayvancılık sektörüne yansımalarını Tarımdan Haber'e değerlendirdi.

Başkan Öztürk, geçen günlerde basında yer alan “bir buçuk milyon ithal kırmızı et piyasaya girecek" şeklinde haberi anımsatarak kırmızı et piyasasında fırsatçılık yapılmaması gerektiğini belirtti. Yeterli miktarda hayvan ve et olduğuna dikkat çekti. Öztürk, fırsatçılık yapılırsa buna devletin müdahale etmesinin normal olduğunu söyledi.

Öztürk şunları kaydetti: “Yeterli kırmızı etimiz var. Ben ithalat yapılmamasından yanayım. Ancak bir kesim fırsatçılık yapıyor. Şunun bilinmesi lazım, fiyatları yükseltmek üreticinin topuğuna sıkması demek. Devlet tabii buna müdahale eder. Et fiyatları suni olarak yükseltilmemeli. Yeterli hayvan sayımız var. Büyükbaşta da var küçük başta da var. Sütümüz, etimiz var. Yeter ki fırsatçılık yapılmasın" dedi.

Son günlerde dolar kurundaki artışın küçükbaş hayvan satışlarına olumlu yansımasının olmayacağını söyleyen Başkan Öztürk, “Son beş yılda küçük baş hayvancılık sadece yüzde 5 zam aldı. Şöyle söyliyeyim, küçük baş fiyatları artmadı. Ama büyükbaş hayvan fiyatları küçükbaş fiyatlarla arayı çok açtı. Küçükbaşta karkas kilo fiyatı 21-22 lira civarında. Doların yükselmesi bizim satışlarımıza zam olarak yansımıyor. Ancak girdi fiyatları artıyor. Örneğin ilaç olsun yem olsun fiyatlar zamlanıyor"