Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bugüne kadar özel şirket eliyle yapılan damızlık hayvan ithalatını, özel sektöre kapatarak TİGEM ve Tarım Kredi'nin tekeline almaya hazırlanıyor. Bakanlık geçmişte besilik hayvan ithalatını da özel sektöre kapatarak ESK tekeline almıştı. Ancak yaşanan sorunlardan dolayı besilik hayvan ithalatı yeniden özel sektöre açılmıştı. Yaşanan bu tecrübeye rağmen bu sefer damızlık hayvan ithalatının özel sektöre kapatılarak, devlet tekeline alınmaya çalışılması dikkat çekti.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, kamuoyundaki bütün tepkilere rağmen 'devlet eliyle iyi yönetilmediği' gerekçesiyle şeker fabrikalarını satmakta kararlı olan hükümet, besilik hayvandan sonra damızlık hayvan ithalatını da devlet tekeline almaya hazırlanıyor. Yani devlet şeker gibi stratejik bir sektörde üretimden çekilirken, ithalat gibi istenmeyen bir durumda ise devletin hâkimiyeti artırılıyor.

HÜKÜMET KAMUOYUNA RAĞMEN SATIŞTA ISRAR EDİYOR!

Şeker fabrikalarının yangından mal kaçırır gibi alelacele satılmasıyla ilgili süreç hızlı bir şekilde yürütülürken, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın canlı hayvan ithalatını kendi kontrolüne almaya hazırlandığı ortaya çıktı. Hükümet, şeker fabrikalarının toplu olarak satılmasına gerekçe olarak 'devlet eliyle iyi yönetilmediğini' gerekçe gösterirken, Tarım Bakanlığı, canlı hayvan ithalatını özel sektöre kapatarak 'devletleştirmeye' hazırlanıyor.

HAYVANCILIKTA İTHALATA BAĞIMLILIK GİDEREK ARTIYOR!

Türkiye hayvan ithalatına bağımlılığı giderek artarken, Tarım Bakanlığı ithalatı özel sektöre kapatarak kendi kontrolüne alacak. Özel firmalar ve şahıslar, 1 Mart 2018'e kadar yurt dışından boş ve gebe düve ithalatı yapabiliyordu. Ancak yeni yapılacak düzenleme ile bu ithalat hakkı firmalardan ve şahıslardan alınarak sadece TİGEM ve Tarım Kredi'ye verilecek.

BESİLİK HAYVAN İTHALATI ÖZEL SEKTÖRE YENİDEN AÇILMIŞTI

Eski Bakan Faruk Çelik döneminde de besilik hayvan ithalatı, özel sektörün elinden alınarak Et ve Süt Kurumu'nun uhdesine alınmıştı. Ancak yetiştiricilerin taleplerinin zamanında karşılanmaması başta olmak üzere yaşanan sorunlardan dolayı besili hayvan ithalatında Fakıbaba döneminde yeniden özel sektöre serbestlik getirilmişti. Güney Amerika'dan yapılan ithalat Uruguay hariç özel sektöre açılırken, Avrupa'dan yapılan ithalatın da Haziran ayında özel sektöre açılması bekleniyor.

SEKTÖR YETKİLİLERİ KARŞI ÇIKIYOR

Besilik hayvan ithalatı yaşanan sorunlardan dolayı yeniden özel sektöre açılırken, damızlık havyan ithalatının bu sefer özel sektöre kapatılmak istenmesi dikkat çekti. Sektör yetkilileri, damızlık hayvan ithalatında bir sorun yaşanmamasına rağmen burada yeni bir düzenleme yapılmasına anlam veremediklerini belirtiyorlar.

HÜKÜMETİN ŞEKER ÇELİŞKİSİ!

Hükümet, şeker fabrikaları gibi ülkenin en stratejik kuruluşlarını 'devlet eliyle yönetilmediği' iddiasıyla satışa çıkarırken, Tarım Bakanlığı'nın canlı hayvan ithalatını devlet eliyle yapılması için çalışma yürütmesi büyük bir çelişki olarak görülüyor.

TARIMDANHABER