Et ve Süt Kurumu, aylardır artırmadığı karkas kesim fiyatını nihayet bugün yükseltti. İthal hayvanlar için 58 lira, yerli hayvanlar için 60 lira olarak uygulanan karkas kesim fiyatları, piyasa fiyatlarının çok altında kalmıştı. Serbest piyasada karkas kesim fiyatları 85 liraya çıkmasına rağmen ESK’nın günlerdir karkas kesim fiyatlarını artırmaması besicilerin tepkisini çekiyordu. 

KARKAS KESİM FİYATI 74 LİRAYA ÇIKARILDI ARADAKİ AÇIK DESTEKLE KAPATILACAK

ESK, bugün yaptığı fiyat artımı ile karkas kesim fiyatlarını yerli ve ithal hayvan ayrımı yapmadan 74 lira yaptı. Ancak bu fiyatta piyasa fiyatlarının altında bulunuyor. Besici bu karkas kesim fiyatına da hayvanını ESK’da kestirmeyeceği için tarımsal destek bütçesinden karşılanmak üzere ayriyeten hayvan başına 2500 lira da destek verilecek. Verilecek destekle birlikte ESK’nın kesim fiyatı ortalama 84 liraya gelmiş olacak. 

ESK NEDEN KESİM FİYATINI 84 LİRA YAPMADI DA DESTEKLE BU AÇIK KAPATILMAYA ÇALIŞILDI? 

ESK’nın karkas kesim fiyatlarını doğrudan piyasa fiyatları seviyeye çıkarmamasının iki nedeni bulunuyor. Birincisi destek olmadan doğrudan fiyatlar piyasa fiyatlarına çıkarılmış olsaydı kıymayı ve kuşbaşını piyasa fiyatlarının altında satma imkanı olmayacaktı. İkincisi ise ESK’nın kesim fiyatlarını doğrudan 84 lira yapması, piyasa fiyatlarını da artıracağı endişe ile bunu yapmadı. Ancak mevcut durumda uygulanan bu politikanın da karkas kesim fiyatlarını artırması bekleniyor. 

RAMAZAN SONRASI NE OLACAK? 

Bilindiği üzere hayvan başına verilecek 2500 lira destek ödemesi sadece Ramazan ayı içinde kesilecek hayvanlar için verilecek. Ramazan ayından sonra kesilen hayvanlar için 2500 lira destek verilmeyeceği için ESK'nın uygulayacağı 74 liralık karkas kesim fiyatı yine piyasa fiyatlarının çok altında kalacak. ESK'nın besicilerin hayvanlarını kesebilmek için sadece Ramazan ayı için bir formül üretmesi uygulanan politakalardaki çarpıklığı gözler önüne seriyor. 

BESİCİLER KARKAS KESİM FİYATLARININ ARTIRILACAĞINI MİLLİ GAZETE'DEN ÖĞRENMİŞTİ 

Söz konusu ESK'nın karkas kesim fiyatlarını 74 liraya çıkaracağına yönelik çalışmayı, Milli Gazete geçtiğimiz hafta haberleştirerek kamuoyunun gündemine getirmişti.