Konuyla ilgili olarak Et ve Süt Kurumu tarafından yapılan 'Kamuoyu Açıklaması'nda şunlar kaydedildi:

"Et ve Süt Kurumu tarafından piyasanın kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına yönelik olarak sürdürülen et ithalatı ile ilgili olarak aşağıdaki açıklamanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:

Et ve Süt Kurumu, piyasanın kırmızı et ihtiyacını karşılamak üzere, Bakanlar Kurulu Kararı kapsamında canlı hayvan ithalatı yapmaktadır. ESK bugüne kadar yurt dışından 75 bin baş besilik sığır, 22 bin 800 baş kesimlik sığır olmak üzere toplam 97 bin 800 baş canlı hayvan ithalatı gerçekleştirmiş olup, yıl sonuna kadar toplam 424 bin baş canlı hayvan ithalatı planlamaktadır.

Piyasayı regüle etmek ve halkımızın kırmızı et ihtiyacını makul fiyata karşılamak amacı ile ithal edilen kesimlik canlı hayvanlardan elde edilen etler, nüfus yoğunluğu nedeni ile özellikle İstanbul piyasasında faaliyet gösteren Kasaplar Federasyonu'na üye kasaplara, Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu'na üye yemek şirketlerine, Türkiye Perakendeciler Federasyonu'na üye yerel market zincirlerine ve kırmızı et sanayi alanında faaliyet gösteren işletmelere, taze karkas et olarak satılmaktadır. Piyasa koşulları dikkate alınarak ihtiyaç halinde diğer illerimizde de ithal taze karkas et satışı söz konusu olabilecektir.

SPEKÜLATÖRLER İŞ BAŞINDA

Ancak, İstanbul piyasasına sunulmak üzere ithal edilen karkas etlerin, piyasa regülasyonunu bozucu faaliyet gösteren spekületörler tarafından Balıkesir, Bursa, Amasya, Kırşehir gibi bazı illerimizde de satışa sunulduğu Bakanlığımız denetimleri sonucunda ortaya çıkarılmıştır.

Ülkemizdeki büyükbaş hayvan sayısında ve et üretiminde önceki yıllara göre artma olmasına rağmen, son yıllarda kırmızı et tüketimindeki hızlı artıştan dolayı ortaya çıkan kırmızı et ihtiyacını kısa vadede, uygun fiyata karşılamak ve piyasayı regüle etmek amacı ile yürüttüğümüz ithalat faaliyetlerinin, spekületörler eliyle suiistimal edilmesine, piyasa dengesini ve istikrarını bozan bu tür girişimlere asla müsaade edilmeyecektir. Konu ile ilgili denetimler hassasiyetle sürdürülecek olup piyasa regülasyonunu bozmaya yönelik hiçbir faaliyete müsaade edilmeyecektir.