ÖZEL HABER / Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2016 bütçe görüşmelerinde söz alan Yedekci, Bakan Faruk Çelik'ten talepte bulundu: “Şimdi, ben, sizi görünce çok kıymetli akrabalarımı aradım ve tarımla ilgili bazı bilgiler aldım. “1980'li yıllarda fennî yemin çuvalı 3 bin liraydı, et 6 bin liraydı. Et ve Balık Kurumu vardı ve biz ona satabiliyorduk, bizim için bir piyasaydı." diyorlar. Şimdi, fennî yemin çuvalı 6 bin lira olmuş, eti 23 bin liradan kasaplar alıyor. Yalnız Et ve Balık Kurumu artık yok, ve almıyor. Bunun çok ciddi bir sorun olduğunu çok net bir şekilde görüyoruz ve sizin ilgilenmenizi rica ediyoruz"

İTHAL ET YİYORUZ

Canlı hayvanla ilgili ciddi sıkıntılar bulunduğunu ifade eden Yedekci şunları söyledi: “İthal etten bahsediyoruz artık, Türkiye'de ithal et yiyoruz hepimiz. Artık bundan vazgeçilmeli. Hep ilkokulda öğrendiğimiz noktaya geri dönüyoruz biz “tarım" denince, Türkiye kendi kendine yetebilen 7 ülkeden biriydi. Bugün niçin bu hâle geldik? Samanı, simidin üstündeki susamı niye ithal ediyoruz? Biz, kendi toprağımızı niye doğru ve yerinde değerlendirmiyoruz?"

TARIM KREDİ KEFİL İSTİYOR

Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçiye kredi verirken 3-4 tane kefil istediğinin altını çizen Yedekci, “Maksimum da 5 bin liraya kadar kredi veriyormuş. Bunun tabii ki hemen bir alternatifi üremiş ve bir yıl vadeli yem satan çeşitli firmalar ortaya çıkmış, onlar kefil de istemeden insanlara yem veriyorlarmış ve böylece tarım ve kredi kooperatifleri sinek avlar duruma gelmişler ve kapanma durumuyla karşı karşıyalarmış. Herhâlde bilginiz vardır ama ben tekrar uyarmış olayım buradan" dedi.

3 İNEKTEN 1'İ SERMAYE OLMUYOR

Türkiye, susuz tarımla da daha çok ilgilenmesi gerektiğine işaret eden Yedekci, “Bu arada, ekip biçmediği için insanlara para verdiğiniz için insanlar ekip biçmiyor çünkü ekip biçip kazanacağı kâr devletten alacağı paradan daha az oluyor. Bir hesaplama yoluna gittiğimizde, mesela, eskiden 1980'li yıllarda 3 tane inekten 1 tanesi sermaye, 1 tanesi yeme gidip 1 tanesi de çiftçiye kalırken, şimdi hiçbir şekilde bu 3 ineğin kendi sermayesini korumadığı söyleniyor yani hayvancılık büyük ölçüde bitirilmiş durumda. Bu konuların sizin de bilginizde olduğuna eminim ama gereğini yapmadığınızı düşünüyorum. Bu, bir sorumluluktur" ifadeleri tutanaklara geçti.