Et Süt Kurumu'ndan, yapılan açıklamada, sektörün talebini karşılamak için başlatılan ithalat kapsamında, haziran ayı içerisinde 90 bin, temmuz ayında ise 95 bin toplam da 185 bin besilik büyükbaş hayvan dağıtımının yapılacağını bildirdi.

Güney Amerika'dan Mersin Uluslararası Limanına bir gemiyle getirilen 25 bin besilik hayvanın üreticilere teslimatına başlandığını söyleyen Et ve Süt Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Sami Cüceloğlu, besicilerden alınan ilk 6 aylık talep doğrultusunda yurt dışından getirilen, Güney Amerika ve Avrupa menşeli besilik sığırların çeşitli limanlarda üreticiye teslim edildiğini ifade etti.

Cüceloğlu, "Haziran ayı içerisinde de 90 bin hayvanın daha teslimatını yapacağız. Temmuz ayında ise bu rakam 95 bin olacak. Bu şekilde talep edilen miktarın hepsini karşılamış olacağız" ifadesini kullandı.

Cüceloğlu, hayvan sevkiyatlarının hızlı bir şekilde sürdüğünü belirterek, şöyle devam etti:

"Besilik hayvan ithalatındaki amacımız, Türkiye turizmi çok yoğun olan ve nüfusu artan bir ülke. Buna karşılık Bakanlığımızın uyguladığı politikalarla üretimimiz her geçen gün artırılmakta ancak bazı dönemlerde ihtiyacın yükselmesinden dolayı ihtiyaçlar ortaya çıkmakta. Şu an Türkiye'nin kırmızı et tüketimi 1 milyon 300 bin ton ancak üretimimiz 1 milyon 150 bin ton olarak gerçekleşmekte. Bu aradaki 150 bin tonu da kasaplık olarak almaktansa besilik hayvan ithal ederek katma değerinin ülkemizde kalması amaçlanmakta. Üreticilerimiz besilik hayvan fiyatlarının uygun olmasından ve ayrıca hayvanların sağlıkları ile ırk özellikleri yönünden son derece memnun."

İTHALATTAKİ DENGESİZLİK FİYATLARA OLUMSUZ YANSIYOR

Besilik hayvan ithalatında bir süredir sorun yaşanıyordu. İthalatta yaşanan sorundan dolayı da besicilerin talepleri karşılanamamıştı. Bugün yapılan açıklama ile iki ay içinde yoğun bir ithalat yapılacağını gösteriyor. Ancak besilik hayvan ithalatının iç piyasada arz-talep dengesini sağlayacak şekilde yapılması gerekiyor. Belli bir dönem hiç bir ithalat yapılmazken, belli bir dönemde ise yoğun bir ithalat yapılıyor. İthalattaki dengesizlik, kırmızı et fiyatlarına da olumsuz yansıyor.

Kaynak: Et Süt Kurumu