Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile besicilerin hayvanlarının ESK’da kesilerek, vatandaşa piyasa fiyatlarından daha ucuz et satışı yapılacaktı. Bunun için karkas kesim fiyatlarının 60 liradan 74 liraya çıkarılması ve hayvan başına da 2500 lira prim verileceğine yönelik bir çalışma yapılmıştı. Ancak aradan geçen süreye rağmen söz konusu karkas kesim fiyatları artırılmadığı gibi verilecek 2500 lira primle ilgili de bir açıklama yapılmadı. 

ESK HAYVAN BAŞINA VERİLECEK 2500 LİRA KAYNAĞI BULAMADIĞI İÇİN SÜREÇ UZADI!

Bakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, söz konusu çalışmanın kaynak sorununa takıldığı ve besicilere verilecek hayvan başı 2500 lira primin bütçesinin bulunmaya çalışıldığı ifade ediliyor. Besicilere hayvan başına verilecek 2500 lira prim ödemesinin kısa süre içinde ödenmesi gerektiği aksi takdirde bu projenin kadük kalacağına dikkat çeken yetkililer, söz konusu ödemenin de ESK’nın bütçesi olmadığı için acilen Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından bir bütçe ayrılması gerektiği ancak bununla ilgili yapılan görüşmelerde sürecin uzadığına dikkat çekiliyor. 

ESK SATIŞ MAĞAZALARINDA GÜNLÜK ET SATIŞI 8 TONDAN 15 TONA ÇIKARILDI

Diğer yandan ESK Genel Müdür Mustafa Kayhan, yaptığı açıklamada mağazalarda günlük et satış miktarını 8 tondan 15 tona çıkarıldığını belirterek, Tarım Kredi Marketlerde de 150 satış noktasında kıyma ve kuşbaşının ESK tarafından market ortalamalarının yüzde 15-20 altında fiyatlarla satılmak üzere tedarik edildiğini kaydetti. 

ESK BESİCİYİ DEĞİL ET FİRMALARINI DESTEKLİYOR! 

Besiciyi desteklemek gibi önemli bir görevi bulunan ESK, karkas kesim fiyatlarını artırmazken, ucuz et kapsamında kendi mağazalarında ve Tarım Kredi marketlerde satılan eti özel firmalardan tedarik etmesi manidar bulunuyor. İthal hayvanda 58 lira, yerli hayvanda 60 lira karkas kesim fiyatı uygulayan ESK, yaptığı ihalelerle özel firmalardan 80 ile 85 liradan karkas et alımı yapıyor.