Erzurum Hayvan Pazarı'nın açılışına, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mehmet Sekmen, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Faruk Fıratoğlu, Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar ve çok sayıda yetiştirici katıldı.

Açılışta konuşan Vali Seyfettin Azizoğlu, Erzurum'un bölgenin hayvancılık merkezi olduğuna vurgu yaparak, "bu gün Damızlık Koyun, Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yapılan hayvan satış pazarının açılışı yapıyoruz. Hayvancılık alanında yapılan bu önemli tesisin açılışı ile şehrimizin hayvancılık sektörü daha da gelişecektir. İnşallah bu tesis ile şehrimiz bölgesinin cazibe merkezi olarak kendinden beklenen güzellikleri ve kalkınmayı sağlamış olur. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Erzurum Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Akar, "İnsanın şüphesiz en temel ihtiyacı gıdadır ve gıdanın tek kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Sürdürülebilir bir tarım ve hayvancılık anlayışı çerçevesinde Ülkemizin gıda güvenliğini sağlamak gelecek nesillere üretken ve refah içerisinde bir Türkiye bırakmak adına tarım politikalarımız stratejiler doğrultusunda sürekli yenilenmektedir. Bizlerde yerelde ulusal stratejiler doğrultusunda kendimize hedefler koymaktayız. Bugün açılışını yapacağımız bu Modern hayvan pazarı da İlimiz Tarım sektörünün ortak iş yapabilme kültürünün bir göstergesi olan Erzurum Tarım Konseyinin ana hedeflerinin biri idi. 90 bin tarımsal işletmeye sahip ilimizde nüfusun yaklaşık yüzde 52'si tarımda istihdam edilmektedir. 650 bin büyükbaş 800 bin küçükbaş hayvan varlığı yanında yaklaşık 1,6 milyon hektar mera varlığımızın barındırdığı potansiyel, yaz aylarında bu rakamlar çok daha yüksek seviyeleri görmektedir" ifadesini kullandı.

Destek 130 Milyona Çıktı!

Erzurum'da, yılda yaklaşık 100 bin büyükbaş 230 bin küçükbaş hayvanın il dışına sevk edildiğini belirten İl Müdürü Akar, “İl içi Pazar da düşünüldüğünde büyük bir ekonomik döngünün varlığı görülmektedir. Bu durumu ile ilimiz hayvancılığın başkenti durumundadır. Bizler bu değeri korumak adına sürekli bakanlığı yönlendirici politikalar üretmekteyiz. Çoban desteği, hububat bitkilerinin silajının desteklenmesi, genç çiftçi desteği, Ahır ve ağıl desteklemesi, damızlık boğa-koç desteklemesi, hayvancılık bölgelerinin oluşturulması gibi birçok destekleme dışında en önemlisi buzağı desteklemesi gibi ilimiz ve ülkemiz hayvancılığı için önem teşkil eden politikada Erzurum yönlendirici il konumunda olmuştur. Değişen politikalara bağlı olarak ilimiz daha fazla destek almaya başlamıştır. 80-90 milyon TL civarında olan yıllık desteklememiz 2016 yılında buzağı desteklemesi ile 130 milyonun üzerine çıkacaktır. İlimiz hayvancılığı hayvan hastalık ve zararlıları ile mücadeleye önem verilerek yıllık 2 milyona yakın aşılma yapılmaktadır. Verimliliği artırmak adına 231 adet damızlık koç ve 1186 adet damızlık boğa dağıttık ve devam ediyoruz" şeklinde konuştu.

İl Müdürü Akar, şunları kaydetti:

“Modern hayvancılık işletmelerinin kurulması için 13 tesis tamamlanmış 1617 damızlık hayvan üretime kazandırılmıştır. Yine ahır ve ağıl şartlarının iyileştirilmesi için bu güne kadar 315 proje yatırıma alınmış ve 45 proje tamamlanmıştır. Bu yıl ahır ve ağıl yapımı için yaklaşık 90 milyon TL hibe değeri olan 655 proje değerlendirmeye alınmıştır. İlimizi damızlık merkezi yapmak adına 1 adet 500 başlık düve üretim projesi yatırıma alınmıştır. Gençlerimizin dinamikliğini tarımda da görebilmek adına geçen yıl 243 gencimize 30 bin TL'lik projeleri desteklenmiştir. Bu yıl da 3 bin 815 başvuru alınmış ve 258 proje uygulamaya konacaktır. Bunun dışında yerel ve ulusal kaynaklar kullanılarak yem bitkileri tohumu dağıtılmıştır. Ancak üretimi artırıcı bunca çalışmanın sonucu olan ürünün pazarlanması bu süreçler kadar önem teşkil etmektedir. Bu bağlamda ilimiz için önem teşkil eden Hayvan Pazarı ilimiz hayvancılığının gelişmesini hızlandıracaktır" dedi.