Uludağ Üniversitesi (UÜ) ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında geçen yıl hayata geçirilen "Embriyo Transferi ile Üstün Vasıflı Damızlık Sığır Üretim Projesi" çerçevesinde 7 buzağı dünyaya geldi. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dölerme ve Suni Tohumlama Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hakan Sarıkaya, yaptığı açıklamada projede amaçlarının hayvan ırklarının ıslah edilerek hayvan sayısının artırılması olduğunu kaydetti.

600 EMBRİYO TRANSFERİ YAPILDI

Bugüne kadar 600'e yakın embriyo transferi yaptıklarını ve 125 net gebelik teşhisi yapıldığını bildiren Sarıkaya, "Doğumlar şubat ayı itibarıyla yeniden başlayacak. 7 doğumun hiçbirinde bir sıkıntı ile karşılaşmadık, gayet sağlıklı. Anneler farklı ırktan. Sağlıklı bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar." diye konuştu.

YAVRULAMA SAYISI ARTIYOR

Hayvancılık sektörüne kapsamlı soruşturma! MASAK da devreye girdi! Hayvancılık sektörüne kapsamlı soruşturma! MASAK da devreye girdi!

Projenin önemini anlatan Sarıkaya, normal bir sığırın Türkiye şartlarında hayatları boyunca ortalama 3-5 yavru dünyaya getirdiğini belirterek, "Embriyo transferi ile bu sayılar çok artıyor. Hayvancılıkta başarı istiyorsak bunu yaygın yapmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

TRANSFERLER DEVAM EDİYOR

Sarıkaya, şunları kaydetti: "Mevcut Simentallerden seçtiğimiz annelerden embriyoları elde edip taşıyıcı annelere uyguluyoruz. Bunlar genellikle karışık ırklardan oluşuyor. Bu şekilde saf Simental sayısını bu işletme açısından çoğaltıp artırmaya çalışıyoruz. Uygulamalarımız düzenli şekilde devam ediyor."

SONUÇLAR MEMNUN ETTİ

TİGEM Karacabey İşletmesi Müdür Yardımcısı Şevket Şahin de ilk embriyo transferinin 11 Nisan'da dönemin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik tarafından yapıldığını hatırlatarak "Sayın bakanımızla ilk etapta gerçekleştirilen transferlerin sonucunda 7 yavru buzağı sağlıklı şekilde dünyaya gelmiş oldu. TİGEM bünyesinde taşıyıcı anneden doğan ilk buzağı oldular. Transferler halen devam ediyor. Yakın zamanda doğumlarımız da olacak. Embriyo transferleri artarak devam edecek." dedi.