Atalar, 2017 kurban hizmetleri ile ilgili bir açıklama yaptı. Atalar, şunları kaydetti:

“İlimizde 2016 yılında kurbanlık büyükbaş hayvan sayısı 16.083, küçükbaş hayvan sayısı 41.028 olup, bu rakamlar 2017 yılı için büyükbaş hayvan sayısı 27.062, küçükbaş hayvan sayısı 51.298 civarında bulunmaktadır. Bu nedenle 2017 yılında önceki yıla göre kurbanlık büyükbaş hayvanda %70, küçükbaş hayvanda ise %25 oranında hayvan varlığımızda artış bulunmaktadır.

Kurban bayramı nedeniyle artan hayvan hareketleri bulaşıcı hastalıkların ortaya çıkması ve yayılması riskide artmaktadır. Bu risklerin ortadan kaldırılması için hayvan satış ve kesim yerlerinde temizlik, dezenfeksiyon ve resmi kontroller gibi önleyici unsurlar en üst seviyeye çıkarılmıştır. Kurban bayramında sağlıklı etin tüketime sunulması kadar kurbanlık hayvanların refahına da büyük önem gösterilmesi gerekmektedir.

44 PERSONEL GÖREVLENDİRİLDİ

İlimiz Kurban Hizmetleri Komisyonu Kararlarına istinaden Diyarbakır merkezindeki ve diğer İlçe Belediyelerinin belirledikleri kurban kesim yerlerinde, Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzde görevli 1 Veteriner Hekim ve 1 Zooteknist, merkez İlçe Müdürlüklerimizde görevli 15 Veteriner Hekim, diğer 13 İlçemizde ise 27 Veteriner Hekim olmak üzere toplam 44 personel görevlendirilmiştir. Belirlenen kurban kesim yerlerinde Kurban Bayramı süresince kurban keserek dini vecibelerini yerine getiren vatandaşlarımıza teknik, hayvan sağlık hizmetleri verilecektir. İlçe Müdürlüklerimizde hayvan sevkleri konularında Hayvan Yetiştiricilerimize hizmet vereceklerdir.

KULAKLARI KÜPELİ HAYVANLAR ALINMALI

Kurban Bayramında kurban kesecek vatandaşlarımızın kulakları küpeli hayvanları almaları önem arz etmektedir. Kurban komisyonunca belirlenen yerlerde temizlik, hijyen ve çevre kirliliğine mahal vermeden, hijyen kurallarına uyularak kurban kesiminin yapılmasına dikkat etmelidirler. Hayvancılık işletmelerinden doğrudan yapılan satışlar hariç kurbanlık hayvanlar hayvan pazarı, canlı hayvan borsası ile aşağıda belirlenen kurban satış yerlerinde alınıp satılmasına izin verilecek olup bu yerler dışında kurbanlık hayvan alım ve satımına müsaade edilmeyecektir. Kurbanlık hayvanlar, çalışma izni almış kesimhane ile komisyonların belirlediği kesim yerlerinde ehil kişilerce kesilmesine izin verilecektir.

Kurbanlık hayvan satış yerlerinde kurbanlık olarak sığır cinsi hayvan satan yetiştiriciler veya celepler; sattıkları hayvanlara ait pasaportun kendilerinde kalacak satıcı ile ilgili kısmına “Kurbanlık olarak satıldı” ibaresini yazarak pasaportun bu kısmını en yakın ya da ikamet ettikleri yerdeki İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim etmeleri gerekmektedir. Ayrıca mezbaha ve kombinalarda kesilen kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpe ve pasaportları Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği ve Uygulama Talimatının ilgili hükümleri çerçevesinde toplanarak pasaportların en yakın İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne teslim edilecektir.

Komisyonun belirlediği yerler dışında ve köylerde kesilecek kurbanlık sığır cinsi hayvanların kulak küpeleri ve pasaportlarının toplanarak veri tabanından düşümlerinin sağlanabilmesi yönünden mahalle ve köy muhtarlarına teslim edilmesi ve muhtarlar tarafından bağlı bulundukları İl/ İlçe müdürlüklerine teslim edilmesi gerekmektedir.

İL MERKEZİNDE KURBAN KESİM YERLERİ

1- Sur İlçesi May-Et Kombinası Mardin Yolu Üzeri

2- Sur İlçesi Güler-Et Kombinası Mardin Yolu Üzeri

3- Sur İlçesi Canlı Hayvan Pazarı Mardin Yolu Üzeri

4- Bağlar Koşuyolu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Başkanlığ

5- Yenişehir İlçe Otogarı Karşısı Kömür Tevzi Sahası

6- Yenişehir Toplu Konut 1. Etap İdare Binası Arkası

7- Yenişehir Kurdoğlu Lojmanları Alanı İçindeki Beton Saha

8- Yenişehir Üçkuyular Toplu Konut Pazar Yeri

9- Kayapınar Peyas Mah. Kayapınar Cad. Kaplan City Düğün salonu Yanı

10-KayapınarUrfa Yolu Üzeri Emniyet Lojmanları(Yeni)Merkezi Isıtma Sistem BinasıYanı

11-Kayapınar Organik Pazarı Yeri Dünya Kavşağı Araştırma Hastanesi Yolu Üzeri

12- Mehmet Akif ERSOY Bulvarı Carrefur-Sa Otoparkı özel kurban kesim yeri olarak belirlenmiştir

İL MERKEZİNDE KURBAN SATIŞ YERLERİ

1-Sur İlçesi Canlı Hayvan Pazarı Mardin Yolu Üzeri

2-Yenişehir İlçesi Otogarı Karşısı Kömür Tevzi Sahası

3-Kayapınar Peyas Mah. Kayapınar Cad. Kaplan City Düğün Salonu yanı

TARIMDAN HABER