Türkiye'nin hayvancılık çelişkisi!

Tarım ve hayvancılıkta yerli üretimi teşvik etmek amacıyla Milli Tarım Projesi başlatılırken, ithalattan da taviz verilmiyor. Hayvancılığa verilen destekler yıllara göre artmasına rağmen ithalatın da buna paralel artması uygulanan politikaların sorgulanmasına neden oldu. Diğer yandan fiyatları düşürmek için yapılan ithalatın da hiçbir yaraya merhem olmadığı görülüyor. Dana kıymanın fiyatı ithalatın başladığı 2010 yılında 16 lira iken bugün 44 lira.

Türkiye, kırmızı ette ithalata bağımlı hale geldi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın son müdahale kararı da 'ithalat bağımlılığını' bir kez daha gözler önüne serdi. Bakan Çelik, et fiyatlarının artışına gerekçe olarak 'spekülatörleri' gösterse de bugünlerde yaşanan krizin altında geçtiğimiz yıl 7 ve 8'nci aylarda besilik hayvan ithalatın yapılmaması yatıyor.

TÜRKİYE 7 YILDIR İTHALAT YAPIYOR

Türkiye, kırmızı et açığını kapatmak için 2010 yılından buyana kasaplık hayvan, besilik hayvan ve kırmızı et ithalatı yapıyor. İthalatlar, dönemsel olarak yapılsa da artık kalıcı hale geldi. Son yaşanan kriz de bu acı gerçeği bir kez daha teyit etti.

Türkiye'nin besilik hayvan ithalatı yaptığı dönemlerle, bu hayvanların kesimliğe gittiği dönemler karşılaştırıldığında Türkiye'nin ithalata bağımlılığı ve ithalatın iyi yönetilmediği daha iyi görülüyor. Geçen yıl ithalat yetkisi Et ve Süt Kurumu'na verilmeden önce özel sektör tarafından 4, 5 ve 6'ncı aylarda yoğun bir besilik hayvan ithalatı yapılmıştı. Bu hayvanlar da ortalama 8 ay sonra yani bu yıl Ocak-Şubat aylarında kestirildi. Ocak-Şubat aylarında et fiyatlarında bir sorun yaşanmazken, Mart ayı ile birlikte fiyatlarda sorun yaşanmaya başlandı. Bunun nedeni de geçtiğimiz yıl 7 ve 8'nici aylarda ithalatın yapılmamasından kaynaklanıyor.

Bilindiği üzere Avrupa ülkelerinden ithal edilen besilik hayvanlar 8 ile 10 ay, Güney Amerika ülkelerinden ithal edilen hayvanlar ise 6 ile 7 ay arasında kesimlik hale geliyor. İşte bundan dolayı geçtiğimiz yıl Temmuz ve Ağustos aylarında ithalat yapılmadığı için bu yıl Mart ayında kestirilecek hayvan sayısı düştü.

İTHALAT NEDEN DURMUŞTU?

Besilik hayvan ithalatı özel sektör tarafından yapılırken, geçen yıl yayınlanan Bakanlar Kurulu kararı ile bu ithalat yetkisi Et ve Süt Kurumu'na verilmişti. Et ve Süt Kurumu'nun ihale süreçleri uzadığı için de 7 ve 8'nci aylarda ithalat yapılamamıştı.

RAMAZAN AYINDA FİYATLARIN DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Diğer yandan geçtiğimiz yıl 11 ve 12'nci aylarda 200 bin baş besilik hayvan ithalatı yapılmıştı. Bu aylarda ithal edilen besilik hayvanlar da Haziran ayı itibariyle kesimlik hale gelecek. İşte bundan dolayı kırmızı ete talebin artacağı Ramazan ayında beklenenin aksine et fiyatlarının düşmesi öngörülüyor.

TEMMUZ-AĞUSTOS-EYLÜL'ÜN İTHALATI OCAK-ŞUBAT-MART'TA YAPILMADI

Ancak Ramazan ayında bir sıkıntı öngörülmese de Ramazan Bayramının artından tatil sezonun başlamasıyla birlikte yine ithalatın aksamasından dolayı fiyatlarda kriz bekleniyor. Çünkü Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında kesimliğe girmesi gereken hayvanların bu yıl Ocak, Şubat ve Mart aylarında ithal edilmesi gerekiyordu. Et ve Süt Kurumu'nun yine piyasaya geç girmesinden dolayı bu yıl Ocak ve Şubat ayında hiçbir besilik hayvan ithalatı yapılmazken, Mart ayında kısmi bir ithalat yapıldı. İşte bundan dolayı tatil sezonu ve turizm sektörünün en canlı dönemini yaşayacağı Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında et fiyatlarında ciddi bir sıkıntı bekleniyor.

BESİCİLERİN TALEBİ AÇIKLANMADI

Et ve Süt Kurumu, besilik hayvan ithalatı için üreticilerden talep toplamıştı. Geçtiğimiz Şubat ayında sona eren başvurularda, besicilerden yoğun bir talep geldiği kaydediliyor. Et ve Süt Kurumu, besicilerden ne kadar talep geldiğini açıklamazken, geçtiğimiz iki ay içinde besicilerin talep ettiği ithalatı yapmaması da 'süreç iyi yönetilmiyor' eleştirilerini gündeme getirdi.

Kaynak: Milli Gazete