Sincan Hayvancılık Bölgesi kooperatifi üyeleri, AK Parti'nin Kızılcahamam'da yapılan istişare toplantısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a kapsamlı bir hayvancılık raporu sundu. Raporda, maliyetlerin artmasına rağmen kesimlik fiyatlarının düşük kalmasından dolayı üreticinin zor bir süreç geçirdiği ve bu durumun ülke hayvancılık sektörüne büyük darbe vuracağı uyarısında bulundu. Çözüm önerisi olarak, yerli üretimi desteklemek için Et ve Süt Kurumu'nun yaptığı lop ve karkas et ithalatının durdurularak, piyasaya müdahale yetkisinin verilmesi talep edildi. Rapor, sektörü heyecanlandırdı.

İşte sektörde olumlu beklentilere neden olan raporda dikkat çeken satır başları…

Sayın Cumhurbaşkanım;

Bizler Ankara Sincan ilçesi, Sincan Hayvancılık Bölgesinde 48 işletme ve 25.000 sayıda besilik hayvan kapasitesi ile et sektöründe hizmet veren yaptığı iş ve elde edilen ürünün stratejik değerinin farkında olan ve bu bilinçle üreterek kazanmak için çaba gösteren Sincan Hayvancılık Bölgesi Kooperatifi üyeleriyiz.

Son birkaç ayda Türkiye üzerinde sosyal ve ekonomik baskı kurmak amacı ile özellikle döviz kurları üzerinden kirli oyunlarını hayata geçirmek isteyen güçlerin ekonomik parametrelerdeki manipülasyonları sonunda gelinen nokta Türkiye'deki tüm üreterek kazanmaya çalışan sektörü yaraladığı gibi bizleri derinden etkilemiştir. Ekonomimiz üzerindeki bu kirli oyunlarla sektörel açıdan gücümüzün yettiği kadar mücadeleye gayret ederken ortaya çıkan şarbon vakası gibi spekülatif gündemler kırmızı et sektörü ve hayvan besicileri olarak bizlerin yaşadığı krizi daha da derinleştirmiştir.

SİZDEN YARDIM İSTEMEKTEN BAŞKA ÇAREMİZ KALMADI!

Sayın Cumhurbaşkanım; kendi gayretleri ile bu yükün altından kalkmak için gücü kalmayan üreticilerimizin, sizden yardım istemekten başka da çaresi kalmamıştır.

Et ve Süt Kurumu'nun 01/10/2018 tarihli Bülten'ine göre besi yemi fiyatlarında son bir yıl içinde “yüzde 55 artış görülmüştür. Bu artışın önemli bir kısmı döviz kurlarındaki artışa bağlı olarak son 2 ay içinde gerçekleşmiştir.

KARKAS KESİM FİYATLARI SADECE YÜZDE 6 ARTTI!

İç piyasadaki dana karkas fiyatları (kesim fiyatları) ise son 1 yılda sadece yüzde 6 artış göstermiştir.

Besiciler yetişen besilik danalarını maliyet fiyatına kestirmekte güçlük yaşamaktadır. (Ankara için yağlı kesim karkas fiyatı 23,00 TL/Kg'dan satış yapılmaktadır. Yağlı karkas üretim maliyeti 30 TL/Kg'dır.)

Hayvanlarını kestirebilen besiciler artan besi maliyetleri ve düşük seyreden et fiyatları nedeniyle yeni besi danası satın almakta tereddüt etmektedir. (Bu durum 2019 yılı yaz döneminde piyasaya yeterli miktarda et arz edilememesi riskini ortaya çıkarmaktadır).

Kredi borçlarını ve çeklerini ödemekte zorlanan besiciler zor durumdadır.

Zarar etme riskini almak istemeyen bazı besiciler sektörden çekilmektedir.

ÜRETİCİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN İTHALATIN DURDURULMASINI İSTEDİ

Önerilerimiz:

Et ve Süt Kurumu'nun devam eden et ithalatı (4,80 Euro/Kg) ve karkas ithalatı (3,5 Euro/Kg ) durdurulmalıdır. Karkas et ve Lop et ithal etmek yerine içerideki hayvanların kesilmesi tercih edilmelidir.

Kurum'un kesim fiyatları bir miktar artırılarak besicilerin zarar etmesi önlenmelidir. (Kurum'a görev zararı yaparak piyasaya müdahale etme yetkisi verilmelidir.)

Kesimlik hayvan ve et ithalatı yapılmayacağı Bakanlığımız tarafından piyasaya deklare edilmelidir.

Et üreticileri olarak bizlere göstereceğiniz yardımlarınız için şükranlarımizı sunar, Saygılarımızla Arz ederiz."