Artan yem fiyatlarından dolayı süt üretici zararına üretim yaparken, gözler Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanacak fiyatlara çevrilmişti. Süt üreticisi en düşük çiğ süt fiyatını destekler hariç 3.5 lira beklerken, açıklanan fiyat ise üreticide hayal kırıklığına neden oldu. Gıda Komitesi tarafından belirlenen çiğ süt fiyatı Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanırken, buna göre 1 Temmuz'dan itibaren çiğ süt fiyatı 3.2 TL olarak belirlenirken aynı dönemde çiğ süt prim desteği de 20 kuruştan ödenecek.

GIDA KOMİTESİ DEVREDEN ÇIKIYOR

Söz konusu çiğ süt fiyatı son kez Gıda Komitesi tarafından belirlenirken, bundan sonra Gıda Komitesi'nin artık devreden çıkacağı öğrenildi. Yaşanan sorunlardan dolayı Gıda Komitesi, çiğ süt fiyatının belirlenmesinde devreden çıkarken, bundan sonra çiğ süt fiyatı Bakanlık ile Ulusal Süt Konseyi arasında belirlenecek. 

GIDA KOMİTESİ TARAFINDAN BELİRLENEN FİYAT ULUSAL SÜT KONSEYİ TARAFINDAN AÇIKLANDI

Ulusal Süt Konseyi tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: "Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu, 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihleri arasındaki soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını belirlemek üzere bugün toplandı. Çiğ süt üretiminde kalitenin artırılmasını ve üretici gelirlerinin yükseltilmesi ile süt ürünleri üretiminde verimliliğin sağlanması amacıyla çiğ sütün tavsiye fiyatının kalite esaslı açıklanmasına karar verilirken, bu kapsamda 1 Temmuz 2021 – 31 Aralık 2021 tarihleri arasında kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatı 3,20 TL/Litre olarak belirlendi. 

Uygulanacak kalite kriterlerinde;

Temmuz-Ağustos-Eylül aylarında %3,5 yağ ve %3,1 protein

Ekim-Kasım-Aralık aylarında %3,6 yağ ve %3,2 protein değerleri baz alınacak.

Ayrıca yağ ve protein oranlarındaki her bir %0,1’lik değişim için ± 5 Kuruş fark uygulanacak. 

Tarım ve Orman Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda; 2021 yılı Temmuz – Aralık aylarına ait çiğ süt destekleme priminin 0,20 TL/Lt olarak belirlendiği bilgisi verilirken, Ulusal Süt Konseyi'nin maliyet ve satışlarda öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanmasına karar verildi"