Protokolü Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bursa Ticaret Borsası arasında şubat ayında imzalanan Canlı Hayvan Borsası ve Et Entegre Tesisi için somut adımlar atılmaya başlandı.

Nilüfer ilçesi Badırga bölgesine kurulacak olan borsa için 29 hektarlık alanda yapılması planlanan kamulaştırmaya ilişkin onay, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi'nden çıktı. Dünya gazetesi muhabiri Esra Özafrat'ın haberine göre alınan kararla birlikte 250 dönümlük alana kurulacak tesisle ilgili faaliyetler fiilen başlarken, mülk sahipleriyle yapılacak anlaşmaların ardından borsanın kurulmasına ilişkin inşaat da başlayacak. Konuyla ilgili bilgi veren Bursa Ticaret Borsası (BTB) Başkanı Özer Matlı, ticareti ve sanayisi ile gelişmiş olan Bursa'nın aynı zamanda gıda, tarım ve hayvancılık alanında da Türkiye ve dünyada marka haline gelmiş firmalara sahip olduğunu vurguladı.

BTB olarak güvenli gıdaya büyük önem verdiklerini vurgulayan Matlı, “Bursa için uzun vadeli projeler hayata geçirmeyi planlıyoruz. Türkiye'de canlı hayvan pazarı ve hayvancılıkta söz sahibi bir Bursa'yı hedefliyoruz. Yüz milyarlarca dolarlık tüketimi olan, çemberinde Bursa'nın bulunduğu bir lojistik merkezi kurmak en büyük hayalimiz. Türkiye'nin büyümesini istiyorsak, Bursa'yı büyüteceğiz" dedi.

Kesimin yüzde 80'ini özel sektör yapıyor

Kentin 30 yıllık ihtiyacını karşılaması öngörülen proje kapsamında ilk olarak ilçelerde hayvan toplama noktaları oluşturulmasının planlandığını anlatan Matlı, böylelikle hayvanların kayıt altına alınarak tescilleneceğini söyledi. Dünya gazetesinden Esra Özafrat haberine göre, Bursa İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile işletme bünyesinde bulundurulacak olan veteriner hekimler tarafından yapılacak kontrollerle sağlıksız hayvan kesiminin önüne geçileceğini vurgulayan Matlı, kayıtdışı faaliyetlerin de engellenmesini hedeflediklerine dikkat çekti. Matlı; “Öte yandan kurulacak kesimhanelerde taze ve günlük karkas et alımlarının da uygun fiyata gerçekleştirilmesi ve üreticilerin kesim sonrası hayvan bedellerini yerinde tahsil etmesi sağlanacak. Bu proje kapsamında, karkas et alımı yapacak olan kasapların ve üreticilerin acil satış taleplerinde hayvanların ederinde satılması için, “Et ve Süt Kurumu" güncel fiyatları esas alınarak üreticilerin ve kasapların alım satımdan kaynaklı zararları engellenmiş olacak" diye konuştu.

Kesimin yüzde 80'ini özel sektör yapıyor

Türkiye'de 210'u özel sektöre, 425'i devlete ait olmak üzere 635 büyükbaş ve küçükbaş hayvan karma et kesim ve işleme tesisi bulunduğunu aktaran Özer Matlı, devlete ait tesislerde toplam kesimlerin yüzde 20'sinin yapıldığını, özel sektöre ait tesislerde ise kesimlerin yüzde 80'inin yapıldığını dile getirdi. Devlete ait kesim tesislerinin sayısının fazla olmasına rağmen, kesimlerin büyük çoğunluğunun özel sektör tarafından yapıldığına işaret eden Matlı, Bursa'da 12'si belediye, 8'i kamu idaresinde olmak üzere 20 mezbahanın faaliyet gösterdiği bilgisini verdi. Cumhuriyet döneminde devlet eliyle oluşturulan et ve süt işleme tesislerinin zaman içerisinde değişik nedenlerle amaçlarından uzaklaştığını, sanayileşmeden çok istihdam alanı olarak görüldüğünü vurgulayan Özer Matlı, özel sektörün de bir çok faktöre bağlı olarak rekabet edemeyen imalathaneler durumuna dönüştüğünü öne sürdü.

Tesis çevre illere de hitap edecek

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kent ve insan sağlığını ilgilendiren tüm konularda Büyükşehir olmanın avantajlarını kullandıklarını belirterek, “Bursa'ya canlı hayvan borsası kurulması yönünde Bursa Ticaret Borsası ile anlaşmaya vardık. Bu konuda Afyonkarahisar Ticaret Borsası ile de fikir alışverişinde bulunduk. Tesis sadece Bursa'nın 17 ilçesine değil, çevre illere de hitap edecek. Bursa'ya kazandıracağımız tesis ile birlikte, alıcı-satıcı memnuniyeti sağlanırken, güvenli bir alışveriş ortamı sağlanacak, çevre-toplum sağlığı, hayvan refahı ve hayvan hastalıklarını önleme adına da önemli bir adım atılmış olacaktır" diye konuştu.