İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü toplantı salonunda 16 Şubat 2017 tarihinde Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Elazığ Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden teknik personeller tarafından “Buzağı Ölümlerinin Nedenleri Ve Alınacak Önlemler, Marazi Madde Alma Ve Gönderme Usul Ve Esasları” konulu eğitim toplantısı düzenlendi. Toplantıya İl Müdür Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Necattin Gönç, İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinde görevli veteriner sağlık personelleri ile İlimize bağlı yetiştiriciler katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Müdür Yardımcısı Mehmet Hüseyinoğlu “buzağılar büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapanlar için en önemli gelir kaynağıdır. Burada oluşacak olan buzağı kayıpları yetiştiricilerimizin de kazancını etkilemektedir” dedi. Özellikle hayvancılık işletmelerinde biyogüvenlik kurallarına riayet edilmesi, buzağı ilk doğduğunda buzağıya ağız sütünün verilmesinin ve aşılarının zamanında ve aksatılmadan yapılmasının görülebilecek ölümleri sayısal olarak azaltacağını belirtti.

Hüseyinoğlu, bu eğitimle farkındalık yaratarak buzağı ölümlerinin önüne geçilmesinin amaçlandığını söyledi. Ayrıca eğitim toplantısının diğer bir konusu olan hastalıkların teşhisinde marazi maddenin alımının ve zamanında gönderilmesinin hastalıkların tespitinde hayati önem taşıdığını, bunun için konuya hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini vurguladı.

Toplantıda, Elâzığ Veteriner Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden gelen teknik personeller tarafından “Buzağıda Bakım -Besleme, Koruyucu Tedbirler İle Buzağılarda Görülen Ve Ölümlere Neden Olan Hastalıklar, Marazi Madde Alma Ve Gönderme Usul Ve Esasları” ile ilgili sunumlar yapıldı. İl Müdürlüğümüzce “Buzağı Ölümleri, Salgın Hastalıklarda Marazi Madde Alma Ve Gönderme” konularında eğitim çalışmalarına ve sahada kontrollere aralıksız devam edileceği belirtildikten sonra, bereketli bir yıl olması için bulunulan dilek ve temennilerin ardından toplantı sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Tarım İl Müdürlüğü