CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pardemirli tarafından cevaplandırılmak üzere TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde son üç yılda ölen buzağı rakamlarının açıklanmasını istedi. 2018 yılının buzağı ölümleri önlenmesi için önlem yılı ilan edildiğini hatırlatan Gürer, Bakan Pakdemirli'ye konuyla ilgili olarak şu soruları yöneltti: "Ülkemizde 2016-2017-2018 ilk on ayında ölen buzağı sayısı kaçtır? Erken buzağı ölümleri için eğitim verilen besici sayısı kaçtır? Buzağı ölümlerinin takipleri ve nedenleri saptanmakta mıdır? Ülkemizde buzağı ölümlerinde GDO'lu yem ile beslenen hayvanlarda ortaya çıkma oranı nedir? Bu yönde bir araştırma yapılmış mıdır?"

BUZAĞI ÖLÜM ORANLARI DÜŞÜYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, son üç yıllık verilere göre buzağı ölüm oranlarının düştüğünü söyledi. Bakanlığın yürüttüğü çalışmalar ve alınan tedbirler sonucunda buzağı ölüm oranının her yıl azaldığını kaydeden Pakdemirli, şunları kaydetti: "2016 yılında 117.217, 2017 yılında 70.192 ve 2018 yılının ilk dokuz aylık döneminde 27.516 buzağı ölümü gerçekleşmiştir. Söz konusu ölüm oranının daha da aşağılara çekilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir"

Bakan Pakdemirli, soru önergesini şöyle yanıtladı:

"Bakanlığımızca 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Ülkemiz genelinde görülen tüm hayvan hastalıkları yakından izlenmekte ve olası zararlarının önlenmesi için gerekli tedbirler alınmaktadır.

Bakanlığımızca 2018 yılı Hayvan Hastalıkları ile Mücadele ve Buzağı Kayıplarının Önlenmesi yılı olarak ilan edilmiş olup, buzağı kayıplarının önlenmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

Bakanlığımızca, buzağı ölümlerini engellemek amacıyla yetiştiricilerin bilgilendirilmesi ve farkındahklarınm sağlanması amacıyla sürdürülen eğitim çalışmalarının, etkinliğinin artırılması ve yoğunlaştırılması kapsamında, Veteriner Kontrol Enstitü Müdürlükleri ile İl Müdürlüklerimiz, buzağı sağlığının korunmasının temel prensipleri konusunda, yetiştiricilere eğitimler verilmekte olup, poster ve el broşürü gibi eğitici materyaller dağıtılmaktadır.

Diğer taraftan Ülkemizdeki buzağı ölümlerinin önemli nedenlerinden olan E.colienfeksiyonlarından kaynaklı buzağı ölümlerinin önüne geçilebilmesi amacıyla üç yıl süreyle boğa altı dişilerin aşılanması projesi başlatılmıştır. Hayvan Hastalık ve Zararlıları ile Mücadele Projesi kapsamında E.Coli aşısı tedarik edilmiş olup, aşının ilgili birimlere dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

Bakanlığımızca yürütülen çalışmalar ve alınan tedbirler sonucunda buzağı ölümleri oranı her yıl azalmaktadır. 2016 yılında 117.217, 2017 yılında 70.192 ve 2018 yılının ilk dokuz aylık döneminde 27.516 buzağı ölümü gerçekleşmiştir. Söz konusu ölüm oranının daha da aşağılara çekilmesine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Ayrıca, Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) tarafından yapılan açıklamaya göre, hayvanlar üzerinde yapılan birçok araştırmada GDO'lu yemlerle beslenen hayvanların dokularında, sıvılarında ve ürünlerinde GDO'lu DNA veya proteine rastlanmadığı ifade edilmiştir."

TARIMDANHABER