ÖZEL HABER

Küçük üretici hayvan bulamıyor, birliklerden ses çıkmıyor. Bakanlar Kurulu tarafından 400 bin baş besilik sığır ithalat yetkisi verilen Et ve Süt Kurumu, bu yetki kapsamında besilik sığır ithal etmeye devam ediyor. Ancak talebin en az 60 baş olması küçük üreticiyi ciddi anlamda mağdur ediyor.

Besilik ithalatında Et ve Süt Kurumu'na başvurular sona ererken, küçük üretici hayvan bulamamaktan yakınıyor. Tarımdan Haber'i arayan küçük üreticiler, “Büyük üreticinin zaten hayvan ithalatında sıkıntısı yoktu. Hizmet alması gereken küçük üretici olması gerekirken, Et ve Süt Kurumu'nun ithalat yetkisinden yine küçükler değil büyük üreticiler yararlanıyor" tepkisinde bulundu.

ÜRETİCİ BİRLİKLERDEN DERT YANDI!

60 başın altında ithal besilik dana almak isteyenlerin Et ve Süt Kurumu'na başvuramadıklarını ifade eden üreticiler, birliklerden de dert yandılar. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği'nin Et ve Süt Kurumu üzerinden 16 bin 500 baş ithal besilik dana getirdiğini ancak duyumlarına göre bu hayvanların da çok az sayıda üreticiye dağıtıldığını dile getiren üreticiler, “Birlikleri arıyoruz bize; '70 bin talep var gerekli başvuruları Bakanlığa yaptık. Bekliyoruz' diyorlar. Ama gördüğümüz kadarıyla hiçbir gelişme yok" eleştirisinde bulundu.

UYGULAMA AÇIKLAMALARLA ÇELİŞİYOR!

Hayvan bulmakta ciddi anlamda sıkıntı çektiklerini ifade eden üreticiler, üyesi oldukları birlikleri de sorunlarına karşı duyarsız kalmakla suçladılar. Bakan Faruk Çelik'in küçük aile işletmelerinin desteklenmesi yönündeki açıklamalarını hatırlatan üreticiler, besilik hayvan ithalatında uygulanan sistemin bu açıklama ile çeliştiğini vurguladılar. 30-40 hayvan talep edenlerin Et ve Süt Kurumu'na başvuramadığını hatırlatan üreticiler, “Burada devreye birliklerin girmesi gerekiyordu ama onlarda oralı olmadı" tepkisinde bulundu.

ET VE SÜT KURUMU YÜZDE 3'E HİZMET VERİYOR!

Küçük üreticinin desteklenmemesi durumunda ülke hayvancılığının kalkınmasının mümkün olmadığının altını çizen üreticiler, şunları kaydetti: “Et ve Süt Kurumu, küçük üreticiye hizmet vermesi gerekirken yine büyük üreticiye hizmet veriyor. Geçmişte büyük üretici ithalatta zaten sıkıntı çekmiyordu. İstediği hayvanı getirebiliyordu. Bugün de yine istedikleri hayvanı alabiliyorlar. Hizmet alması gereken küçük üretici olması gerekirken, yine büyük üreticiler bu hizmetten yararlanıyor. Hayvancılık yapan üreticilerin yüzde 97'si küçük üretici. Et ve Süt Kurumu, yüzde 97'ye değil, yüzde 3'e hizmet veriyor. Üye olduğumuz birlikler de bunu seyrediyorlar."